Segueix-nos a les xarxes socials:

Unes estudiants ahir a la Biblioteca del Campus de MontiliviMarc Martí Font

Les biblioteques s’omplen d’estudiants en la recta final de preparació de les PAU

Fa setmanes que han començat a estudiar, i ho fan amb mètodes que van des de dedicar una franja horària a cada assignatura a confiar en apunts d’internet

Alguns estudiaven Llengua castellana i literatura amb el cant dels ocells amorosint-los els timpans (sense ser ni tan romàntic com sembla ni l’himne de Pau Casals, només una llista d’Spotify). D’altres, sacsejant el cap a banda i banda a ritme de reggaeton. La gran majoria, però, apostaven pel silenci més o menys sepulcral, amb petites llicències per a comentar els apunts amb els companys de taula o acordar una treva per a comprar un segon, tercer o cinquè cafè de màquina.

Matèries per franges horàries

El compte enrere per la Selectivitat ja està en marxa. I els nervis comencen a fer acte de presència. Per aquest motiu, ningú vol deixar res a l’atzar. I Maria Juncà, Jordina Piovan i Berta Casadevall, alumnes de l’institut de Cassà de la Selva, han apostat per dissenyar un horari amb les assignatures que han d’estudiar cada dia. «Barregem assignatures que ens agraden més amb d’altres que ens costen o ens agraden menys, així com també matèries més teòriques i d’altres més pràctiques», explica Biovan.

Des de fa tres setmanes, cada dia venen en moto des de Cassà de la Selva (i carregades amb una carmanyola) a la biblioteca del campus de Montilivi de la Universitat de Girona (UdG), on s’hi estan des de primera hora del matí fins les vuit del vespre. «Després anem cap a casa i intentem desconnectar una mica, que també ho necessitem», expliquen. La biblioteca, però, és el seu oasi. «A casa és més fàcil distreure’s, en canvi a aquí et concentres més, has d’estudiar sí o sí», asseguren. A més, estar juntes els permet fer pinya: «Ens animem les unes a les altres», confessen. I és que, de fet, la preparació dels exàmens els ha coincidit amb la Festa Major de Cassà de la Selva. «Aquest any la Selectivitat és la nostra prioritat però no hem volgut renunciar als concerts», asseguren.

Abans de posar-se a estudiar, però, van posar en comú els apunts (a ordinador) que han elaborat durant tot el curs per a no deixar-se res. Volen estudiar els graus en Educació, Publicitat i Negocis i Màrqueting Internacional. «No tenim la pressió de la nota, amb menys d’un 10 sobre 14 entrarem segur», celebren.

En el cas de Daniela Fernández, estudiant de l’institut Santiago Sobrequés de Girona, el seu mètode passa per estudiar dues assignatures al dia. També prefereix repassar els apunts a la biblioteca, amb les amigues. Al seu costat, Jana Lliret, estudiant de La Salle de Girona, analitza uns exercicis de Matemàtiques. Vol estudiar Enginyeria de Sistemes Audiovisual i amb un 5 podrà entrar. «Per mi la Selectivitat és només un examen més perquè el temari és el que hem estat treballant durant tot el curs», reivindica.

Apunts de domini públic

Però tot està inventat. I és que molts alumnes confessen estar estudiant les PAU a partir dels apunts que es descarreguen a través del perfil d’Instagram La Selectivitat, que amb l’eslògan «La Sele són els pares» comparteix un Drive amb els apunts de totes les matèries de la fase general i específica; o a través dels continguts de la plataforma StuDocu.

Però l’estudiant de l’institut Jaume Vicens Vives de Girona, Daniel Viñas, vol ser fidel als apunts que ha agafat durant el curs. A bolígraf. Tot i això, està preocupat per si no pot entrar al grau en Màrqueting. Però es nega a tirar la tovallola. «Fa una setmana que em passo els dies aquí, demano un Glovo per dinar i m’hi torno a posar, tinc clar que ho donaré tot i estudiaré fins l’últim segon», assenyala.

Les xarxes socials, però, no estan sent un bon company de viatge. I és que a través de TikTok els apareixen vídeos amb consells i experiències «pèssimes» de persones que ja han passat per la Selectivitat: «Ens diuen que no cal que estudiem tant perquè igualment suspendrem», asseguren un grup d’alumnes.

Un any sabàtic

Tot i que té clar que vol estudiar Psicologia, l’alumne de La Salle de Girona, Adrià Borell, vol esperar un any a matricular-se a la universitat. «Ara vull anar a Austràlia a treballar i a aprendre anglès, i l’any següent tornaré i començaré la carrera», assegura. Fa una setmana que estudia «intensament» però reconeix que no està nerviós.

Una amistat entre apunts

La Selectivitat també té una cara amable. I és que l’estrès i les hores d’estudi (sovint intempestives) també uneixen. És el cas d’Aina Antoner i Nora Massegú, alumnes de l’institut La Miquela de Bescanó i l’escola Vedruna de Girona, que s’han conegut a la biblioteca. Ara, en la recta final, queden per a estudiar juntes. De fet, han de fet de la biblioteca la seva segona casa, i és que hi arriben a les nou del matí i no marxen fins les deu del vespre.

Fa dues setmanes que estudien, però «dos o tres dies» amb «més intensitat», confessen. «Ho portem prou bé», reconeixen, tot i que les assignatures que més por els fan són Història i Llatí. Mentre que Antoner encara no sap què vol estudiar (ha fet batxillerat científic) i assegura que «em regiré per la nota», Massegú té clar que vol matricular-se a Periodisme. Un cop acabin les PAU, tenen clar que no volen perdre el contacte: «Després de la Selectivitat volem seguir sent amigues, ella [la Nora] marxarà a estudiar a Barcelona però ens agradaria seguir veient-nos», sosté Antoner.

«No n’hi ha per tant»

Els alumnes del Col·legi Bell-lloc de Girona, Martí Clarà i Albert Isern, reclamen que «la Selectivitat és molt més assequible del que la gent s’imagina» i asseguren que «no n’hi ha per tant». Fa tres dies que es preparen «seriosament» els exàmens. «Repassem els apunts i comentem els exàmens d’altres anys», afirmen. Volen estudiar Economia i ADE.

D’altres, però, s’hi estaran fins les tres de la matinada per a exprimir els últims minuts abans de l’inici de la Selectivitat, que és quan la biblioteca del campus de Montilivi de la UdG abaixarà la persiana.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a les teves preferències i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.