L’onada de calor d’aire saharià que va començar ahir a entrar a Espanya i que avui provocarà una pujada tèrmica que durarà fins diumenge ja ha provocat les primeres conseqüències i no només relacionades amb la calor sufocant. Durant la matinada d’ahir es va produir una mena de tsunami meteorològic, que no sísmic, a Santa Pola, provocant una sobtada pujada de la marea que va arribar fins al nucli urbà.

Tècnicament es coneix com a «meteotsunami», que va provocar brusques variacions del nivell del mar a Santa Pola. L’entrada d’aire saharià causa una caiguda brusca de la pressió en les capes baixes de l’atmosfera i provoca que l’aigua pugi de nivell, de cota. Una marea de pressió, segons va explicar Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant.

La Policia Local de Santa Pola va demanar paciència als veïns i ja s’estan reparant els danys. La pujada de la marea va provocar danys a la flota pesquera i les zones més properes al mar es van emplenar d’escuma. L’última vegada que es té referència d’aquest fenomen ens porta al 27 de juliol de 2017, quan hi va haver una pujada inusual de la marea també a Santa Pola, el Campello, la Marina d’Elx i Torrevella.

El fenomen va causar gran expectació entre residents i comerciants i va ser l’assumpte més comentat del dia a bars i terrasses de la vila marinera.