Segueix-nos a les xarxes socials:

El fiscal afirma que els contractes de l’AVE a La Meca permetien l’ocultació de comissions

Nega que hi hagi prou indicis per querellar-se pels 65 milions que va cobrar l’emèrit

Els decrets de la fiscalia aclareixen el futur judicial a Espanya del rei emèrit, perquè descarten la possibilitat de presentar una querella als tribunals amb aspecte de prosperar, perquè o no es pot acreditar que cometés delicte o, com passa especialment amb els fiscals, han prescrit o es van produir quan estava protegit per la inviolabilitat que li conferia la prefectura de l’Estat. Tot i això, alhora, inclouen comentaris que deixen en molt mal lloc la reputació que atresorava el monarca pel seu paper en la transició i el cop d’Estat.

Les indagacions contra Joan Carles I es van iniciar precisament pels 64,8 milions d’euros que va rebre i que es van relacionar amb un presumpte pagament de comissions per l’adjudicació de l’AVE a La Meca a un consorci d’empreses espanyoles. Els decrets diuen que «no hi ha elements o principis de prova que avalin raonablement el pagament de comissions la destinació última de les quals hagi estat retribuir a les autoritats o funcionaris públics responsables del projecte d’adjudicació».

Però just abans també afirma això: «A ningú s’oculta que aquests contractes, calculadament ambigus i retribuïts per imports significativament superiors al valor de qualsevol servei legítim que l’intermediari pugui proporcionar, habitualment permeten canalitzar el pagament a les autoritats o funcionaris involucrats en l’adjudicació, de manera que l’intermediari conservi per a ell una part del pagament i transfereixi a l’autoritat local la dàdiva acordada per haver guanyat el contracte».

Es refereix, per exemple, al signat amb Shahpari Azzamy Zanganeh, a qui Joan Carles va comissionar a través d’una carta «per poder fer gestions» davant del príncep Bin Abdul Aziz. El contracte que ella va signar pels seus serveis amb les empreses era equivalent a 2% del valor contractual del projecte; després es va modificar a una comissió fixa de 95.788.435 euros, dels quals va cobrar una part. Zanganeh en va firmar un altre amb el príncep Abdulaziz Bin Mishal per 120 milions.

Prem per veure més contingut per a tu