Diari de Girona

Diari de Girona

El Papa obre la porta a la renúncia i afirma que no seria una catàstrofe

El pontífex argentí adverteix que no creu que pugui seguir «amb el mateix ritme dels viatges d’abans» per les seves limitacions físiques

El Papa parla amb els periodistes durant el vol de tornada a Roma EFE

El papa Francesc va assegurar que «la porta està oberta» a la seva possible renúncia al pontificat, tot i que encara no ha pensat en aquesta possibilitat, i va afegir que no seria «una catàstrofe», durant la roda de premsa en el vol de tornada del seu viatge de sis dies al Canadà. El pontífex argentí va abordar en diverses ocasions durant la roda de premsa aquesta qüestió, així com les seves limitacions físiques, ja que s’ha de moure en una cadira de rodes pel seu problema al genoll que li impedeix caminar i estar molt de temps dret.

Per això va admetre, assegut en una cadira davant els periodistes, que no creu que pugui seguir «amb el mateix ritme dels viatges d’abans». «A la meva edat i amb aquesta limitació he d’estalviar forces una mica per poder servir l’Església» o «al contrari, pensar en la possibilitat de fer un pas a un costat», va explicar després d’una dura jornada en què des del Quebec va viatjar a Iqualuit per reunir-se amb la població dels inuit.

El Papa ha desmentit diverses vegades, sobretot després dels insistents rumors sobre una possible renúncia, que hagi pensat en la possibilitat de deixar el càrrec, però ahir va deixar clar que és una de les opcions de futur seguint l’exemple del papa Benet XVI, que va renunciar al pontificat el febrer del 2013, en assegurar que li faltaven les forces. «La porta està oberta i és una de les opcions, però fins ara no he trucat a aquesta porta. No he sentit encara aquesta possibilitat, però això no vol dir que demà no comenci a pensar-hi», va reiterar, tot destacant que «no seria una cosa estranya» o «una catàstrofe». «Es pot canviar de Papa, no hi ha cap problema», va assenyalar.

Francesc també va explicar que qualsevol mena de decisió serà «la voluntat del Senyor». «Si el Senyor t’indica que has d’anar al racó, te’n vas al racó», va assegurar, i va matisar «que encara no ha sentit aquesta crida». Sobre el seu dolor al genoll, va explicar que encara que els metges diuen que es podria operar no ho farà perquè té un problema amb l’anestèsia, ja que el va afectar durant l’operació al còlon el juliol de l’any passat i encara arrossega «alguns efectes». «No s’hi juga amb l’anestèsia i per això pensem que l’operació no és convenient», va assenyalar.

El pontífex va assegurar que seguirà intentant viatjar «perquè és una manera d’estar a prop de la gent i és una manera de servir», i que encara queden pendents els viatges al Sudan del Sud i a la República Democràtica del Congo, «però ja serà l’any que ve». Sobre el possible viatge a Ucraïna, va reiterar que ell vol anar-hi, però va afegir que «veurem el que em trobo quan arribi a casa», en referència a si és procedent l’organització de la possible visita a Kíev, mentre que sí que va confirmar que podrà estar al Kazakhstan per al congrés sobre religions que se celebrarà el 14 i 15 de setembre «perquè és un viatge tranquil».

Compartir l'article

stats