Segueix-nos a les xarxes socials:

Renovació a l'Ens de l'Associacionisme Cultural

La nova presidència és per a Rosa Maria Provencio, dels puntaires

Renovació a l'Ens de l'Associacionisme Cultural

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català (ENS) ha renovat, recentment, en el marc de la seva Assemblea General Ordinària, la seva junta directiva, en què hi torna a tenir presència la Confederació Sardanista de Catalunya. És a través de Xavier Tresserras, de Caldes de Malavella, vicepresident de l'entitat sardanista i que continua com a secretari de l'ENS.

La nova presidència és per a Rosa Maria Provencio de l'Associació Catalana de Puntaires, que n'era presidenta i fins ara ha exercit el càrrec de tresorera de l'ENS. Prevencio pren el relleu de Josep Viana, qui ha exercit de president de l'ENS des del 2015.

La vicepresidència és per a Santi Riba, de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i serà tresorer Albert Català, de la Federació Catalana de Pessebristes.

El vocals seran Jordi Mullor, de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; Josep Porta, de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i Toni Ortiz, de la Federació Catalana de Societats Musicals.

sardana esportiva

La Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha presentat, en el marc de la celebració de la seva Festa Anual, i a Montblanc, com a Capital de la Sardana 2018, la proposta de Campionat de Catalunya per a aquest any 2019. Després de diversos comentaris i suggeriments de canvi, la UCS ha fet oficial ja el Campionat per a aquest any.

Així, l'estructura competitiva del campionat Gran, o de categoria Absoluta serà similar als anys precedents: hi haurà 8 concursos, però sense fase selectiva ni repesca, com anteriorment. Per tant, les formacions competiran directament tot l'any per aconseguir els millors resultats. Serà a les cites de Sabadell, del diumenge 12 de maig; Perpinyà, prevista per al diumenge 19 de maig; Vic, el dissabte 6 de juliol; Ceret, el dissabte 20 de juliol; Barcelona-Catedral, el diumenge, 22 de setembre; Cassà de la Selva, el dissabte 5 d'octubre; Terrassa, el diumenge 20 d'octubre i la jornada final a Balaguer, el diumenge 10 de novembre.

Aquest 2019, el Campionat de Catalunya comptarà enguany amb 6 colles, 3 menys que l'any passat. Seran Dolç Infern, de Lleida; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell; Riallera, de Vic i Violetes del Bosc, de Barcelona. A les baixes de les 3 rotllanes menys d'enguany cal sumar-hi les 2 que la temporada passada tampoc van ballar. És a dir, en només 2 anys fins a 5 colles han desaparegut de la màxima categoria del món de la sardana esportiva.

Pel que fa a les colles Alevines, com l'any passat, hi haurà dues jornades per facilitar la participació. Enguany les cites seran a Sitges, el diumenge 29 de setembre i a Valls, el diumenge 17 de novembre. De moment hi ha inscrites 4 rotllanes: Dimoniets, de Lleida; Petits Dimoniets, de Lleida també; Trapelles, de Sabadell i Xamosa, de Barcelona. Les inscripcions estan obertes fins el diumenge 30 de juny, de manera que qualsevol colla amb nens i nenes fins a 10 anys que es formi fins a aquesta data té possibilitats de competir.

En referència a les Infantils, l'estructura del Campionat 2019 preveu quatre concursos i una Final, tot i que els resultats seran acumulatius, és a dir, a la Final no es partirà de zero pel que fa als punts. Les cites d'aquest Campionat seran Sils, el diumenge 2 de juny; Barcelona-Poblenou, el diumenge 16 de juny; Cervera, el diumenge 22 de setembre; El Vendrell, el diumenge 13 d'octubre i Valls, el diumenge 17 de novembre.

Les colles que competiran enguany a la categoria Infantil són Escarlata, de Lleida; NINS (Nens I Nenes Sardanistes), de Banyoles; Petits Galzeran, de Rubí i Petits Tarragona Dansa, de Tarragona.

A Juvenils, l'estructura serà similar a la Infantil. Consistirà en cinc concursos i una Final, també amb els resultat acumulatius durant tot l'any. Les cites que es disputaran seran Canet de Mar, el diumenge 31 de març; Barcelona-Poblenou, el diumenge 16 de juny; Vic, el dissabte 6 de juliols; Sitges, el diumenge 29 de setembre; El Vendrell, el diumenge 13 d'octubre i Valls, el diumenge 17 de novembre. Cal tenir present que malgrat les Bases de la UCS indiquen que el Campionat de Catalunya no pot començar abans del mes d'abril, Canet de Mar, en canviar de de data i allotjar una colla Juvenil, va demanar excepcionalment poder acollir el campionat Juvenil un dia abans del que marquen les normes. Les colles Juvenils implicades, consultades, van acceptar-ho.

En aquest sentit, les rotllanes participants aquest 2019 seran quatre: Cabirols, de Sabadell; Creixent, de Canet de Mar; Maig, de Barcelona i Nova Tarragona Dansa, de Tarragona. Això vol dir que respecte la temporada anterior s'han perdut també tres colles.

Finalment, la categoria Veterana tindrà una estructura diferent. Consistirà en dues fases amb resultats acumulatius. Les cinc més ben classificades formaran el grup que competirà pel títol de campiona. Aixi, la 1a fase constarà de cinc concursos, entre els mesos d'abril i juliol, en què competiran totes les colles, però amb descansos per a algunes d'elles. La 2a fase suposarà tres concursos, de setembre a desembre, amb dos grups. Així, la 1a fase tindrà les cites de Figueres, el diumenge 5 de maig, en què descansaran les colles Sempre Laietans i Bella Roure; Perpinyà, el diumenge 19 de maig, en què descansaran les colles Toc de Dansa i Dansaires de Maig; Palamós, el dissabte 8 de juny, en què descansaran les colles Llaç d'Amistat i Sabadell; Reus, el diumenge 16 de juny, en què descansaran les colles Amics Dansaires i Ressò i Vilanova i la Geltrú, el dissabte 13 de juliol, en què descansaran les colles Claror de Goges i Aires Gironins. La 2a Fase se celebrarà als concursos de Tarragona, el diumenge 15 de setembre; Banyoles, el diumenge 20 d'octubre i Girona, el divendres 1 de novembre.

Les colles participants a la categoria Veterana són Aires Gironins, de Girona; Amics Dansaires, de Cassà de la Selva; Bella Roure, de Barcelona; Claror de Goges, de Banyoles; Dansaires de Maig, de Barcelona; Llaç d'Amistat, de Moià; Ressò, de Sabadell; Sabadell, de Sabadell; Sempre Laietans, de Barcelona i Toc de Dansa, de Tarragona. És a dir, hi ha una incorporació nova: la colla cassanenca Amics Dansaires.

D'altra banda, també s'ha anunciat que el concurs-Final de Punts Lliures serà a Girona, el diumenge 24 de novembre, a les 11.00 h. Per tant, la Capital de la Sardana 2019, Perpinyà, no acollirà aquesta cita que s'intenta que se celebri a la ciutat de referència sardanista.

També, en aquesta línia, així com l'any passat la UCS va presentar un nou trofeu, la Copa Catalunya, que es va celebrar a la Capital de la Sardana. Per a aquest 2019 s'ha avançat que la intenció és celebrar-la a la Capital de la Sardana d'enguany, Perpinyà, però encara no hi ha data.

Curs revessa

El portal d'ensenyament revessaire Revesses.cat endegà la 8a edició per explicar com funcionen i com es resolen les sardanes revesses. Per registrar-s'hi només cal omplir el formulari corresponent, de manera gratuïta.

El curs mantindrà l'estructura dels anys precedents: a part de les explicacions teòriques de la pàgina, cada cert temps es publicarà una sardana revessa nova que els alumnes hauran de resoldre en el lapse de temps determinat. Un cop enviat el tiratge, l'organització mostrarà la manera correcta de resoldre l'enigma musical. El curs durarà com en edicions anteriors fins a finals d'any, amb pausa durant l'estiu. Hi haurà també una jornada de concurs presencial per a tots aquells alumnes que hi vulguin anar.

Els objectius de Revesses.cat són que qui no sàpiga res de revesses aprengui què són i com es resolen; que qui en sàpiga hi trobi la possibilitat de practicar sense moure's de casa i que el curs sigui un lloc de trobada i comunicació entre tots els que comparteixen l'interès.

Prem per veure més contingut per a tu