El jurat del Premi de Composició de Música per a Cobla Masquefa i Montgrins ha afavorit enguany tres obres finalistes, que seran estrenades el proper diumenge 7 d'abril a les 18.00 h, en un concert a càrrec de la Cobla Montgrins sota la direcció de Jordi Molina.

L'acte tindrà lloc a la Sala Polivalent de la Fàbrica Rogelio Rojo de Masquefa, seu del Masquefa sona bé. Durant aquest concert s'anunciarà el veredicte del jurat i s'estrenaran les obres finalistes. El jurat, format per Josep Prats, Marcel Sabaté i Jesús Ventura, es va reunir el dilluns 18 de març per deliberar i seleccionar les obres finalistes.

L'Ajuntament de la Vila de Masquefa dota aquest premi amb 3.000 euros.

El premi ha estat impulsat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa i compta amb la col·laboració de la Cobla Montgrins i l'organització de Masquefa sona bé.

Floricel d'anglès

Un any més, l'Agrupació Sardanista i Cultural Floricel d'Anglès convoca el premi Floricel Rosa d'Or que té per finalitat premiar i retre homenatge a la tasca abnegada d'un sardanista, home o dona, que per la seva vocació al servei i al foment de la sardana mereixi ser proclamat sardanista exemplar.

El premi consisteix en una rosa d'or acompanyada d'una placa commemorativa.

Pot ésser candidat al premi qualsevol sardanista sense cap mena d'excepció.

Poden presentar candidats al premi totes les entitats de caire sardanista (agrupacions, colles sardanistes, comissions organitzadores, foments de la sardana, etc.), i la mateixa Junta que atorga el premi.

La presentació de candidats es farà mitjançant una carta dirigida a l'Agrupació Sardanista i Cultural Floricel, Apartat de Correus n. 15, 17160 Anglès , o amb un correu electrònic dirigit a l'adreça: floricel.angles@gmail.com.

El lliurament del premi tindrà lloc el diumenge dia 17 de juny del 2012, a la tarda, en el decurs de la celebració de l'Aplec de la Sardana d'Anglès.

Colles sardanistes

Les colles sardanistes interessades a la 3a Diada d'Adifolk a Perpinyà (DAP) ja poden inscriure-s'hi, amb data límit fins el divendres 12 d'abril. La celebració d'aquesta trobada serà el dissabte 13 de juliol, i s'emmarcarà en la celebració de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019. La cobla Mil·lenària, amfitriona de la Fidelíssima Vila, serà la responsable de la part musical.

Adifolk ha habilitat una pàgina electrònica de registre perquè qualsevol colla pugui presentar la seva proposta. La previsió és l'assistència de dues colles de sardanes, integrades per unes 16 persones cadascuna.

La proposta d'activitats inclou, al matí, la plantada de l'imaginari festiu, jocs tradicionals, una cercavila amb els grups de gegants, capgrossos, diables, bestiari, bastoners, balls de seguici, etc. amb acompanyament de la banda de música. Tot seguit hi haurà una mostra de lluïment dels grups festius i un concert-vermut amb la banda de música. A la tarda, se celebrarà una recepció institucional als grups participants a l'Ajuntament de Perpinyà i després una cercavila falconera i una mostra de colles de falcons, ja que cada any hi ha un element central de la nostra tradició i enguany correspon a les colles de falcons. Tot seguit hi haurà una ballada de sardanes i una mostra de dansa catalana. També es preveu una cantada de corals. A la nit s'organitzarà una tabalada amb l'arribada del bestiari, nit de foc i ball folk de cloenda de la DAP 2019.

La DAP 2019 l'organitzen Adifolk, l'Ajuntament de Perpinyà, Perpinyà Capital de la Sardana 2019 i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, TV3, Catalunya Ràdio, La Xarxa, 2019 Any del Turisme Cultural, Montblanc Viatges, la Confederació Sardanista de Catalunya, la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació de Colles Falconeres de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, la Federació Catalana del Joc Tradicional, les Colles Castelleres de Catalunya, la Federació Catalana d'Entitats Corals, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, el Foment de les Tradicions Catalanes, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, l'Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès, la Coordinadora de Trabucaires de Barcelona Ciutat i la Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona.

La cobla La Principal

del Llobregat

La cobla La Principal del Llobregat, presentà el disc commemoratiu del seu 90è aniversari. El seu títol és, precisament, 90, per remarcar aquestes 9 dècades d'existència. L'esdeveniment també serví per presentar les diverses activitats de celebració dels 90 anys que es desenvoluparan durant els propers mesos de l'efemèride.

El disc vol celebrar aquests 90 anys, però també «donar la possibilitat a nous compositors que puguin escriure per donar sortida a noves composicions», segons expliquen des de la cobla. Per això totes les obres que hi ha són encàrrecs. I és que aquest projecte es va endegar fa exactament un any, amb el contacte amb els autors de les noves obres. Així, el volum recopila fins a deu sardanes, dues obres per a cobla i un estudi de flabiol. Bàsicament són «sardanes que tant es puguin fer a plaça com en concert, sardanes que es poden ballar i també escoltar en concert». Per això la majoria són «sardanes de lluïment de cobla i de virtuosisme».

Els títols i els autors són Felicitats!, de Jordi León; Riuada de sons, de Fèlix Martínez (única obra que no és estrena); Notes de granit, de Mariel·la Finet; Eternament Llobregat, de Galdric Vicens; la polca El reietó, d'Eugène Damaré, en adaptació i arranjament de Marcel Sabaté, amb Josep Llauradó com a flabiol solista; Arròs amb Llobregat, de Lluc Vizentini; Llobregat grooves, de Marc Timón; A temps...!, d'Anna Abad; Obligavit, de Xavier Ventosa, amb Jordi Campos com a barítona solista; Un espai pel 90è, de Jordi Vilaró; Del Ter al Llobregat, de Joaquim Hostench; SOM (glosa a la llibertat), de Xavi Pendón i Estudi per a flabiol núm. 47, dedicat a Josep Vilà, de Jordi León Flabiol, amb Josep Llauradó com a flabiols solista.

El disc l'ha editat Audiovisuals de Sarrià i se n'ha fet una tirada de 500 exemplars. 90 es podrà comprar a les actuacions de la cobla o a través del seu telèfon de contacte (629 41 73 77) o bé al correu electrònic representacio@lallobregat.cat. El seu preu és de 15 ?.

Sils (Vallcanera)

Els pobles de Vallcanera i Sils celebren l'Aplec de les Ofrenes, també conegut com a Festa del Pa i l'Empenta. Es tracta d'un peculiar ritus de protecció que, pels volts de Rams i abans de l'inici de la Setmana Santa, posa de manifest la sacralitat del pa. L'origen de la festa és incert, però sembla que sorgí, en una època inconcreta, arran d'una terrible pedregada que va devastar les collites de blat de la zona. A partir d'aleshores es va fer la prometença que, després del batre i com a prevenció de posteriors adversitats, es realitzaria una col·lecta de blat. Amb els donatius, els flequers farien panets d'una lliura. L'últim dia de la capta, es repartien els panets, prèviament beneïts, davant de l'església, entre empentes i batzegades -d'aquí el nom de la festa. La festa en ambdues poblacions té la mateixa estructura, en dues parts: al matí, es realitza la benedicció de les ofrenes (els panets) a l'església parroquial i per la tarda, audició i ballada de sardanes, durant la qual es sorteja un xai.