Segueix-nos a les xarxes socials:

barretades

poesia i filosofia

poesia i filosofia

L'altre dia, per una d'aquelles casualitats de la vida, vaig aterrar a l'Espai Mallorca de Barcelona, on es desenvolupava la presentació del llibre El pensament català, del qual en són autors Xavier Fossas i Jordi Puigdomènech. Aquesta obra, que té per objectiu oferir un petit tast del que han estat les grans figures del pensament català de tots els temps, l'ha publicat Documenta Balear i per tant ocupaven el lloc que els pertoca en l'ambaixada cultural de Mallorca a Catalunya.

Just en l'instant d'entrar en la sala, en Xavier Fossas pronuncià una frase que em va corprendre i que m'obligà a quedar-me fins al final en un acte que fins aquell moment no m'anava ni em venia. Va dir: "La filosofia, igual que la poesia és un impuls del cor". No sé si tots els filòsofs poden estar d'acord amb aquest axioma, però els poetes segur que sí, perquè la filosofia i la poesia han seguit viaranys paral·lels al llarg de la història.

També recentment, en boca de la poeta gironina Rosa Font, vaig poder escoltar aquesta definició del llenguatge poètic: "la poesia -deia- és anar teixint la vida amb paraules" i la filosofia la podríem definir gairebé en els mateixos termes, perquè no deixa de ser també una manera d'anar entrellaçant la vida però amb pensaments, amb idees. La filosofia i la poesia intenten estar al mig del món i s'interpel·len contínuament.

Tant el poeta com el filòsof han d'escriure, i de pensar, amb la porta oberta. Han de deixar que el món entri i es barregi amb la seva obra i que la paraula i el pensament vagin ordint de mica en mica aquesta xarxa imprescindible que ens ha d'aguantar a tots plegats, com una espècie de funàmbuls que som, quan intentem travessar l'espai buit de les nostres vides, sobre el fil tensat del temps que ens ha tocat viure.

Prem per veure més contingut per a tu