Segueix-nos a les xarxes socials:

Un centenar d'objectes funeraris per reflexionar sobre la mort

Una màscara de l'antic Egipte i una copa argàrica, entre les peces originals més destacades a la Casa de Cultura

Un recorregut de més de 10.000 anys d'història és el que proposa la Casa de Cultura de Girona amb l'exposició 'L'altra cara de la vida, cultura funerària ahir i avui'. S'hi apleguen 111 objectes funeraris originals que han acompanyat els morts de les diferents cultures de l'àrea de la Mediterrània, des del paleolític, passant per la cultura grega, romana, egípcia o ibèrica, entre d'altres. "Són aixovars amb els que s'intenta apropar i veure l'evolució del tractament de la mort per trencar el tabú que actualment hi ha a la societat", explica el seu comissari Pep Marés. La mostra, organitzada pel Grup Mémora, ha recorregut diferents ciutats i ara es podrà veure a Girona fins al 6 de març.

La mostra pretén acostar el públic al concepte de la mort i fer-lo reflexionar a través dels costums funeraris de les antigues civilitzacions que han habitat a la Mediterrània. Segons el comissari, el visitant descobrirà que a llarg de la història algunes cultures han après a "conviure amb la mort" com a un fet natural de la mateixa vida, com és el cas de la cultura egípcia. Precisament, la mostra inclou una màscara funerària de l'antic Egipte que va pertànyer a una dona. Un altra de les peces rellevants de la col·lecció -totes són originals- és una copa argàrica així com una petita col·lecció d'urnes funeràries ibèrica, cèltica i romana. També s'hi poden veure eines i ceràmiques prehistòriques, àmfores fenícies, ornaments grecs i joies romanes.

El Grup Mémora va adquirir la col·lecció ara fa uns dos anys a la Fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica, amb la idea de reunir l'aixovar funerari de les diferents cultures. Des de llavors forma part de la Col·lecció d'Art i Cultura Funerària Mèmora i va agafar forma amb l'exposició que a partir de demà es pot veure a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Des del novembre del 2011, ha itinerat en altres ciutats com ara Barcelona, València, Madrid i SEvilla, entre d'altres, i la previsió és que properament viatgi a Manresa, Tarragona i després se'n vagi a Portugal.

Juntament amb la mostra, també s'organitzen un seguit d'activitats complementàries, com ara tallers pedagògics adreçats a centres de primària i secundària, visites guiades i un cicle de conferències amb experts com ara els arqueòlegs Aurora Martín, Josep Maria Nolla i Bibiana Agustí, entre d'altres. 'L'altra cara de la vida, cultura funerària ahir i avui' es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona fins al 6 de març.

Prem per veure més contingut per a tu