Segueix-nos a les xarxes socials:

Un estudi extern conclou que les pudors d'Hinojosa a Sarrià no són tòxiques

Totes les mesures estan molt per sota del llindar en què es podria parlar de contaminació. Les males olors es limiten ara al punt de tractament de paper

L'estudi de contaminació atmosfèrica que ha encarregat l'Ajuntament de Sarrià de Ter a l'empresa 4Sfera, conclou que els fums i males olors provinents de la fàbrica de paper Hinojosa no són tòxics. L'informe s'ha fet en base a vuit aparells situats a l'entorn de la paperera i un novè a l'escola Montserrat. En cap cas, cap de les mesures preses s'ha acostat mai al llindar que pugui considerar-se contaminant, segons ha relatat el tinent d'alcaldia de Serveis Públics, Segutetat Ciutadana i Protecció Civil, Narcís Fajula.

El mètode utilitzat per avaluar la qualitat de l'aire del poble es pot aplicar d'una manera ràpida i ajuda a obtenir una variació espacial molt extensa de la zona, segons el consistori. Els nivells ambientals de tots els contaminants «són baixos i els nivells dels contaminants mesurats estan molt lluny de qualsevol nivell tòxic», ha exposat Fajula.

En concret, els nivells de sulfur d'hidrogen, benzè, etilbenzè, o-xilè i 1,3-butadiè són molt baixos, amb nivells per sota del límit de detecció. Els nivells de toluè i mp-xilè són baixos, amb valors entre 1,1 i 3,48 ug/m3 i 0,76 i 1,92 ug/m3, respectivament. Els nivells d'amoníac i diòxid de nitrogen «no són elevats» i «es troben dins dels nivells habituals de zones urbanes a Catalunya», segons l'informe.

La campanya de mesura ha tingut també com a objectiu identificar la variació espacial dels nivells dels diferents contaminants a Sarrià de Ter. En relació a la variació espacial d'amoníac i diòxid de nitrogen, «no s'observen nivells més elevats en els punts més pròxims a la zona industrial», indica l'estudi.

Pel que fa a les males olors, Fajula ha explicat que ja s'han eliminat a la depuradora i que ara, en ocasions, en sorgeixen del punt de tractament de paper. Assegura que l'Ajuntament msanté la pressió a la fàbrica perquè elimini aquestes pudors. La fàbrica hauria detectat el punt de la incidència i està comprovant amb quin filtre podria mitigar el problema.

Prem per veure més contingut per a tu