Segueix-nos a les xarxes socials:

L’Ajuntament de Girona recorda la petja de Lluís Companys en un acte commemoratiu

Ara fa 85 anys, a finals de la Guerra Civil, president de la Generalitat de Catalunya va col·locar la primera pedra d’un complex educatiu que es volia fer a les Pedreres i que mai es va arribar a construir

L’Ajuntament de Girona recorda la petja de Lluís Companys en un acte commemoratiuCedida per l'Ajuntament de Girona

L’Ajuntament de Girona ha commemorat aquesta tarda els 85 anys de la visita del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys a la ciutat per posar la primera pedra del que havia de ser un complex escolar que havia de simbolitzar un nou model educatiu per Catalunya. El 24 de juliol de 1938, a finals de la Guerra Civil, el president va viatjar fins a Girona per anunciar l’inici de la construcció d’una infraestructura al barri de les Pedreres que contemplava fer classes a l’aire lliure i que incloïa diferents equipaments com pavellons i piscina i que mai va arribar a ser una realitat per culpa del franquisme.

 L’alcalde de Girona,Lluc Salellas i Vilar, ha presidit l’acte d’avui, que s’ha portat a terme davant de l’Escola Annexa-Joan Puigbert i que ha comptat amb la glossa de Lluís Companys a càrrec del cronista oficial de la ciutat, Joan Boadas i Raset, i amb la benvinguda del cap d’estudis de l’escola, Enric Pujades. També hi han assistit el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura,Quim Ayats Bartrina; el tinent d’alcaldia i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat, Xavier Aldeguer, i la regidora d’Igualtat i Justícia Social i Cooperació, Amy Sabaly.

Volem honorar la memòria de Companys amb un acte que ens lliga directament al seu pas per Girona. La inauguració d’un espai d’educació i cultura com l’escola Annexa-Joan Puigbert, abans Enric Prat de la Riba, en plena guerra és el millor llegat de l’obra de govern republicana a la nostra ciutat”, ha destacat l’alcalde.

L’objectiu de la commemoració d’avui ha estat posar en valor que en aquell moment, en plena Guerra Civil, el president Lluís Companys vingués a Girona a reforçar l’educació, un dels eixos centrals de la seva política. Aquest complex educatiu havia de dir-se Escola Prat de la Riba i es tractava d’un projecte de l’arquitecte municipal Ricard Giralt Casadesús. La idea era construir un seguit d’edificis per instaurar un nou model educatiu a Catalunya, assajant-lo abans a la ciutat de Girona.  Aquest es volia projectar a la zona on avui hi ha l’Institut Jaume Vicens Vives, construït el 1966, i l’Escola Annexa-Joan Puigbert que es va aixecar el 1965 sota el nom, primer, d’Escola José Antonio i, després, el 1981, com a Escola Prat de la Riba. El 1998 es va batejar com amb el nom actual, Annexa-Joan Puigbert.

Prem per veure més contingut per a tu