L’Ajuntament de Girona recorda la petja de Lluís Companys en un acte commemoratiu

Ara fa 85 anys, a finals de la Guerra Civil, president de la Generalitat de Catalunya va col·locar la primera pedra d’un complex educatiu que es volia fer a les Pedreres i que mai es va arribar a construir

L’Ajuntament de Girona recorda la petja de Lluís Companys a la ciutat

L’Ajuntament de Girona recorda la petja de Lluís Companys a la ciutat / Cedida per l'Ajuntament de Girona

Redacció

L’Ajuntament de Girona ha commemorat aquesta tarda els 85 anys de la visita del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys a la ciutat per posar la primera pedra del que havia de ser un complex escolar que havia de simbolitzar un nou model educatiu per Catalunya. El 24 de juliol de 1938, a finals de la Guerra Civil, el president va viatjar fins a Girona per anunciar l’inici de la construcció d’una infraestructura al barri de les Pedreres que contemplava fer classes a l’aire lliure i que incloïa diferents equipaments com pavellons i piscina i que mai va arribar a ser una realitat per culpa del franquisme.

 L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha presidit l’acte d’avui, que s’ha portat a terme davant de l’Escola Annexa-Joan Puigbert i que ha comptat amb la glossa de Lluís Companys a càrrec del cronista oficial de la ciutat, Joan Boadas i Raset, i amb la benvinguda del cap d’estudis de l’escola, Enric Pujades. També hi han assistit el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats Bartrina; el tinent d’alcaldia i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat, Xavier Aldeguer, i la regidora d’Igualtat i Justícia Social i Cooperació, Amy Sabaly.

Volem honorar la memòria de Companys amb un acte que ens lliga directament al seu pas per Girona. La inauguració d’un espai d’educació i cultura com l’escola Annexa-Joan Puigbert, abans Enric Prat de la Riba, en plena guerra és el millor llegat de l’obra de govern republicana a la nostra ciutat”, ha destacat l’alcalde.

L’objectiu de la commemoració d’avui ha estat posar en valor que en aquell moment, en plena Guerra Civil, el president Lluís Companys vingués a Girona a reforçar l’educació, un dels eixos centrals de la seva política. Aquest complex educatiu havia de dir-se Escola Prat de la Riba i es tractava d’un projecte de l’arquitecte municipal Ricard Giralt Casadesús. La idea era construir un seguit d’edificis per instaurar un nou model educatiu a Catalunya, assajant-lo abans a la ciutat de Girona.  Aquest es volia projectar a la zona on avui hi ha l’Institut Jaume Vicens Vives, construït el 1966, i l’Escola Annexa-Joan Puigbert que es va aixecar el 1965 sota el nom, primer, d’Escola José Antonio i, després, el 1981, com a Escola Prat de la Riba. El 1998 es va batejar com amb el nom actual, Annexa-Joan Puigbert.