El director general de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), José López Jaraba, està ultimant, d'acord amb el nou president de la Generalitat, Alberto Fabra, un pla de reestructuració del grup públic audiovisual que inclou l'acomiadament d'un miler dels 1.800 empleats que actualment presten els seus serveis a RTVV, Canal 9 i Ràdio 9. I és que els plans d'aplicar una urgent i dràstica teràpia de xoc a l'ens i les seves societats per intervenir sobre la seva crítica situació econòmica -RTVV, en situació de fallida tècnica, acumula 1.241 milions de deute- figura ja en els papers i en l'agenda de tasques immediates de Fabra.

L'ERE, que reduirà la plantilla de la televisió i la ràdio públiques a menys de la meitat, és una de les iniciatives del pla de viabilitat elaborat per la consultora Price Waterhouse per encàrrec del director general. La immensa majoria dels empleats de la corporació pública i les seves societats és personal laboral -es compten els funcionaris- per la qual cosa percebran els preceptius 45 dies per any per acomiadament improcedent. No s'ha previst encara la data en la qual s'aplicarà aquest ERE però el que sí està clar és que s'executarà abans que s'acabi el present any, segons fonts de la Generalitat.

La delicada situació dels comptes generals de l'Administració autonòmica faran necessari un pla d'austeritat que va ser anunciat en la primera reunió del nou Govern autonòmic i que imposa retallades en Educació, Sanitat, reducció d'alliberats sindicals o l'amortització de 704 llocs de funcionaris per estalviar 680 milions d'euros. Una quantitat que és pràcticament la meitat del deute acumulat per RTVV, de 1.241 milions.

El president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, va afirmar ahir, en ser preguntat sobre la possibilitat d'acomiadaments a RTVV, que s'iniciarà "un procés de negociació". D'altra banda, està prevista una modificació de l'estatus legal de la corporació que tindrà com a conseqüència immediata la liquidació de l'actual Radiotelevisió Valenciana i assumint el seu deute la mateixa Generalitat com a soci únic que és.