Aquesta nit, a partir de les 23.45h, l'espai de TV3 Sense ficció estrena Els infants del Gulag, una coproducció de Televisió de Catalunya que dóna veu als nens que van sobreviure a l'infern i volen deixar palès el seu testimoni.

Sota la dictadura de Stalin, centenars de milers d'infants van ser confinats al Gulag, o van néixer-hi. Amb només 3 anys, un nen podia ser considerat perillós, culpable de crims contra els antirevolucionaris -condemnat, sovint, per l'opció política dels pares -, deportat a un lloc remot de la Sibèria i obligat a treballar. Els nens que van néixer al Gulag van ser separats de les seves mares quan tenien un any. Els que van sobreviure a aquest infern volen deixar palès el seu testimoni en aquest documental abans no sigui massa tard i ja no siguin a temps de dir-hi la seva.

Els infants del Gulag aporta testimonis commovedors d'alguns dels nens que van viure en aquest infern i d'alguns presoners adults. Tots ells van lluitar per preservar la seva història i la seva memòria. Aquests personatges constitueixen la trama de la producció. Ells, els supervivents, expliquen tots els aspectes de la vida dels infants al Gulag: els arrestos, els trasllats en vagons com si fossin bestiar, la vida al camp, els embarassos, els naixements, les llars d'infants, l'educació, la separació i la mort.

Finalment, parlen de l'alliberament, quan van deixar els campaments. Històries particulars, en definitiva, d'aquests testimonis que un dia van ser negats, humiliats, menystinguts i destrossats per una dictadura atroç, l'estalinista, que es basava en el rebuig vers l'individu i la seva vida.

Alguns parlen per primera vegada, ja que a Rússia la seva història encara és un tabú. Acompa?nyat de proves documentals - dels arxius personals i dels oficials- , el treball suposa un homenatge a la vida d'aquests nens i nenes al Gulag.