Segueix-nos a les xarxes socials:

CINEMA . ESTRENES

"La favorita": L'arribisme històric

Yorgos Lanthimos firma un personal drama al voltant de la reina Anna d'Anglaterra

This browser does not support the video element.

La favorita

El cineasta Yorgos Lanthimos s'està forjant una de les trajectòries més personals i singulars del cinema modern. Tot i que va començar a treballar amb regularitat el 2001, va ser el 2015 quan va projectar-se internacionalment amb La Langosta, una magnífica faula fantàstica en què demostrava que no tenia cap mania a l'hora de portar l'espectador a l'extrem per tal d'emmirallar-lo a les paradoxes de la seva crua realitat política i social. El seu següent treball encara va anar més enllà. El sacrificio de un ciervo sagrado tornava a apostar per un relat que ratllava l'onirisme i fins i tot el terror, i de nou demostrava un do únic per parlar de contextos duríssims amb una desarmant frontalitat. La consagració sembla que li vindrà definitivament gràcies a La favorita, un melodrama històric que trenca les convencions del gènere i s'endinsa en un complex retrat de l'apoderament femení i els seus racons menys explorats. La pel·lícula ja ha començat a guanyar premis i molt probablement serà un dels grans títols de la propera edició dels Oscars.

La favorita se situa a l'Anglaterra de principis del segle XVIII, en ple mandat de la reina Anna. La monarca passa per un moment polític molt difícil a causa de la guerra que el seu país manté amb França, però també pel seu deteriorat estat de salut i una inestabilitat emocional que no deixa de portar-li problemes. L'únic que la manté presentable és Sarah, l'amiga que vetlla pel seu dia a dia i també la veritable governant a l'ombra. Un bon dia entra a treballar a palau una nova assistent, Abigail, i Sarah li agafa una confiança immediata, delegant-li algunes de les seves principals ocupacions amb la Reina. Però resulta que Abigail el que vol és prendre-li el lloc a Sarah, i això desencadena una espiral de tensió que amenaça l'estabilitat de la monarca i del país sencer.

El film presenta la narrativa incòmoda i gens convencional pròpia del cinema de Lanthimos, i aconsegueix en tot moment fer-la sortir del marc històric per erigir-la en una metàfora molt actual i molt corrosiva dels arribismes. Un dels plats forts de la pel·lícula és el seu esplèndid repartiment, encapçalat per Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, James Smith, Mark Gatiss i Olivia Colman.

Prem per veure més contingut per a tu