Segueix-nos a les xarxes socials:

De tu a tu

Rainbow Rowell, un dels noms propis més ben valorats de la literatura juvenil, ens demostra obra rere obra que, definitivament, menys és més

Eleanor & Park / Fangirl

Autora: Rainbow Rowell · Editorial: Ed. Alfaguara.

432 pàgines · a partir de 14 anys · 2013 · castellà / 544 pàgines · a partir de 14 anys · 2016 · castellà

Avui, aparquem temporalment els llibres infantils il·lustrats, per parlar-vos d'una de les nostres autores favorites dins de la literatura juvenil anglosaxona. Bona ficció contemporània. Us acostem a: Rainbow Rowell.

Hàbil i efectiva en els diàlegs i en la construcció de personatges carismàtics, outsiders que interpel·len directament el lector -és fàcil sentir-se identificat amb qualsevol dels seus protagonistes. Les narracions d'aquesta escriptora, d'origen nord-americà, perduren en el temps, es recorden. I és en això en el que està interessada l'autora, en el pas que va del jove a l'adult, en la recerca d'una identitat ­ineludible, en l'empoderament dels que, malauradament, potser no ens escoltem prou. Sovint pren com a excusa una trama inicialment romàntica, gens frívola, divertida, plena de referències cinematogràfiques, musicals, literàries... -culturals, en definitiva-, que obren la gana de més. Imprescindible.

Rowell no adorna, no allarga, no afegeix res sense motiu, no s'excusa en la complexitat narrativa, no utilitza frases grandiloqüents, però evidencia, llibre rere llibre, el talent que té. De senzill a extraordinari. Comencem.

Eleanor & Park és escollida, per The New York Times -conjuntament amb Fangirl-, millor ficció juvenil l'any 2013. I és, també, la seva primera novel·la publicada a Espanya per l'editorial Alfaguara (Random House Editorial). Disponible només en castellà, sembla que -i és una llàstima- al sector de la literatura juvenil li costa traduir les novetats al català.

Ambientat a Nebraska en el context dels anys vuitanta, el llibre ens explica la història de dos personatges adolescents: Park Sheridan, un noi prim, introvertit, d'ascendència coreana-americana i fanàtic de les històries de superherois; i Eleanor Douglas, una pèl-roja forta, arrodonida, plena d'una personalitat extravagant, que arriba a l'institut després d'un trasllat familiar traumàtic. Entre ells, gràcies a una trobada accidental a l'autobús de l'escola, neix una connexió especial que vehiculen per mitjà dels seus referents culturals. La confiança creix a poc a poc, i en Park anirà descobrint detalls de la vida de l'Eleanor que l'obligaran, si vol acompanyar-la, a créixer i madurar.

Rowell l'encerta en el to i és elegant en les formes. La veu del narrador canvia a mesura que avancen els capítols, així el lector és capaç d'empatitzar amb la realitat de cada un dels protagonistes que, d'altra banda, no li serà gens aliena. Un cop finalitzada la lectura, la reflexió és obligada. Potser no acaba com esperàveu, però és, sens dubte, l'únic final a l'alçada.

Fangirl, com l'anterior, destaca pels seus personatges. Ja siguin protagonistes o secundaris, l'autora els construeix amb profunditat. Crea històries personals partint de l'anècdota i les converteix en quelcom rellevant, inoblidable, profundament honest.

La Cath ha acabat l'etapa de l'institut. Ella i la Wren, la seva germana bessona, comencen un nou viatge cap a la universitat. Les dues noies s'han vist obligades a deixar el seu pare, un artista força peculiar -pateix trastorns de personalitat-, a càrrec de tot. Però cada una ho gestiona a la seva manera. Mentre la Wren és extrovertida, divertida i sempre desafiant, la Cath viu limitada per la por i es refugia o bé en la lectura, o bé en la redacció. Escriu fanfictions sobre en Simon Snow, el seu ídol literari -un homenatge al Harry Potter de J.K Rowling- i ho fa bé, molt bé. De fet, té milers de fans arreu del món, però amb això, ja no n'hi ha prou. A la Cath, fora de la zona de confort, li tocarà vèncer la dependència emocional vers la seva germana, i avançar. Però no ho farà sola, comptarà amb l'ajuda de les persones que coneixerà al llarg del camí.

Amb l'estil entranyable i delicat que ja demostra a Eleanor & Park -i, de fet, en la majoria de les seves novel·les-, Rainbow Rowell aborda temes universals com els problemes familiars, la gestió de les inseguretats, la por... Amb humor, drama quotidià i un polsim de màgia, l'autora mescla els ingredients adequats per construir, de totes totes, dos magnífics exemples de bona literatura juvenil. Proveu-ho.

Una bona amiga

Autora i il·lustradora: Laura Suárez · Editorial: Baula

36 pàgines · a partir de 4 anys · 2019 · català

Hi havia una vegada una nena. Hi havia una vegada una guineu. Un dia es van conèixer. Van passar uns dies juntes. Van passar setmanes juntes. I, de sobte, alguna cosa va canviar. Un àlbum il·lustrat que ens parla d’amistat però, sobretot, de deixar anar per acceptar que els altres no sempre són com ens agradaria que fossin (i això està bé). No us en perdeu les il·lustracions.

Les veritats d’en Pinotxo

Autors: Vivim del cuentu · Il·lustradora: Marta Casals · Editorial: Baula (col·lecció contes desexplicats)

32 pàgines · a partir de 6 anys · 2019 · català

En aquest conte trobareu un personatge i relat clàssic capgirat com un mitjó. Amb arguments plens de sorpreses i molt d'humor que faran volar i desenvolupar la imaginació dels primers lectors. A en Pinotxo li han ensenyat que sempre, sempre, s’ha de dir la veritat. Però i si això pot fer mal a algú que estima?

Prem per veure més contingut per a tu