La majoria d'habitants de la divisió administrativa anomenada Ossètia del Sud, al Caucas, volen ser independents de Geòrgia, Estat al qual pertanyen com a província, i formar un sol estat amb els seus veïns d'Ossètia del Nord. Aquesta ?voluntat ha estat expressada i és coneguda per la comunitat internacional. Però a ?Ossètia hi ha enclavaments de població georgiana que se sent assetjada pels ?ossetes, i Geòrgia va enviar soldats a ajudar-los.

La majoria d'habitants de la divisió administrativa denominada Kosovo, als Balcans, volien ser independents de Sèrbia, estat al qual pertanyien. Aquesta voluntat l'havien expressada i era coneguda per la comunitat internacional. A Kosovo hi havia (i hi ha) enclavaments de població sèrbia que se sent assetjada pels kosovars, i per ajudar-los Sèrbia va aclaparar els kosovars.

Al Caucas, Rússia fa costat al dret dels ossetes a construir la seva nació, i per ajudar-los ha enviat els tancs a Geòrgia. Els stats Units, en canvi, fan costat als georgians perquè considera que no s'ha de jugar amb la integritat territorial dels estats. Als Balcans, l'OTAN fa costat al dret dels kosovars a construir la seva nació, i per ajudar-los va bombardejar Sèrbia. Rússia, en canvi, fa costat als serbis i diu que no s'ha de jugar amb la integritat territorial dels Estats.

Sèrbia ha estat tradicionalment un fidel aliat de Rússia en una zona delicada, on la influència dels Estats Units no para de créixer. Geòrgia ha esdevingut un important aliat dels Estats Units en un indret on la influència russa és aclaparadora. Rússia vol una Geòrgia afeblida i atemorida, que s'ho pensi abans de fer de falca occidental al Caucas. Els Estats Units volen una Sèrbia que perdi les ganes d'estar amb els russos. A Washington i a Moscou es miren aquests conflictes en termes geoestratègics, els dibuixen sobre grans planisferis plens de banderes vermelles i blaves. I tanmateix, hi ha unes persones, a ?Kosovo i a Ossètia, que tenen el que tenim la majoria dels mortals: creences, llengua, cultura o cultures, potser religió, i també identitat nacional i el desig de viure-ho tot plegat amb normalitat. Jugar amb aquests legítims anhels per una qüestió de gasoductes o de geopolítica de planisferi d'estat major, com s'està fent i no només des de Washington i Moscou, és un crim.