Per Sant Jordi, la crisi econòmica i el dia plugisser haurien entelat les vendes de llibres en suport paper que s'apilaven a les parades del passeig de Mar de Lloret. Alguna gotellada durant el matí i els núvols baixos amenaçadors de la tarda feien la punyeta al dia del llibre i la rosa. Es podia copsar entre la gent la sensació que aquesta primavera li costarà Déu i ajut donar pas a l'esclat lluminós dels dies de sol.

De totes maneres, el mal temps no va impedir l'habitual passejada per les parades, alentida a estones per la quantitat de gent aturada que mirava i remenava. El meu objectiu era recol·lectar uns quants exemplars de novel·les policíaques.

El primer llibre al cabàs va ser Qüestió de fe, de Donna Leon, autora compromesa socialment però que ja cansa amb la repetida temàtica sobre les corruptes institucions de Venècia. En aquesta obra, el seu edulcorat comissari Brunetti, investiga el negoci fraudulent d'uns endevinaires que usen del tarot per escurar les butxaques dels crèduls.

El segon llibre de la fornada va ser La soledat de Patrícia, de Carles Quílez, una història de ficció sobre els serveis secrets francesos a Catalunya convertida en realitat quan fa poc va sortir a la llum que, a l'any 2002, s'havien detingut a Manresa dos espies del país veí.

La tercera publicació que va anar a la bossa va ser La estrategia del agua, de Lorenzo Silva. Les aventures d'una estranya parella de la Guàrdia Civil, el brigada Bevilacqua i la sergenta Chamorro són sucoses, tot i que l'autor abusa de les renyines entre l'escèptic comandament i la seva llesta subordinada.

Més difícil de trobar va ser El coche de bomberos que desapareció, escrita l'any 1969 pel matrimoni suec Maj Sjöwall i Per Wahlöö, que narra les peripècies de l'inspector Martin Beck en una Suècia de somnis i desenganys.

Quasi a punt de depassar el pressupost vaig comprar La mort a sis vint-i-cinc, del periodista Jordi Cervera. Un relat dels brutals assassinats de la dona i el fill d'un famós jugador de bàsquet que fan anar de corcoll al sergent Joan Pons, cap de la Unitat Regional d'Investigació dels Mossos.

No vaig reeixir en l'intent d'aconseguir Malas deudas de Peter Temple, un escriptor establert a Austràlia que porta l'exotisme de les antípodes. I vaig deixar per a una altra ocasió Sangre vagabunda de James Ellroy, autor d'obres plenes de violència gratuïta.

De tornada cap a casa, portava una bona collita de llibres de paper, suficient per una lectura durant les pròximes setmanes. Cap, però, figuraria a les llistes dels més venuts.

Mentrestant, el llibre digital progressa adequadament.