L'esforç per a la selecció dels nominats al "Premi Sentit Comú", ens obliga a fer un seguiment i anàlisi de l'actualitat i de la situació social, econòmica i política de la nostra societat i de la vida pública i política. En referència al 2010, la conclusió ha estat clara: en un dels anys més durs i punyents des de la darrera mitat del sigle XX, s'ha posat de manifest el pragmatisme i el valor del "sentit comú" dels ciutadans i de la societat.

Els exemples són més que evidents i només cal recordar-ne algun: la moderació i l'actitud pacífica dels treballadors davant les diferents vagues laborals convocades; l'alt nivell de participació i civisme dels catalans en la manifestació del 10 de juliol en defensa de l'Estatut; l'acord voluntari de moderació salarial i entesa dels treballadors de Nissan per assegurar el treball i la viabilitat de la empresa; o l'increment de la participació electoral en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya; entre d'altres.

Altres iniciatives exercides amb la mateixa voluntat són els nominats i guanyadors del "Premi Sentit Comú 2010", entregat recentment. Els vencedors van ser les Cambres de Comerç de Barcelona i València, el Cercle d'Economia i l'Associació Valenciana d'Empresaris per l'impuls del corredor ferroviari del Mediterrani; i les persones i empreses col·laboradores de Càritas i del Banc dels Aliments de tot Catalunya per la seva generositat i compromís social.

Observar que entre bona part de la ciutadania hi continua prevalent el sentit comú ens anima a vèncer el pessimisme. Aquestes actuacions són un motiu per a l'optimisme i la confiança. És l'esperit i l'exemple que ens agradaria veure en tots els debats i accions públiques i polítiques del nostre país, ja aquesta mena d'iniciatives són les que poden ajudar-nos a recuperar el prestigi i la confiança dels ciutadans amb la cosa pública, amb les nostres institucions i en els nostres polítics.

El sentit comú, en l'àmbit individual i col·lectiu, és el nostre principal patrimoni. Atrevim-nos a posar-lo en valor: ens hi juguem el futur.