Un curs addicional d´educació mitjana es tradueix en un increment en el producte interior brut nacional que oscil·la a llarg termini entre el 4% i el 7% als països de l´Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Tecnològics. Quan augmenta el nombre de patents propiciades per la inversió en recerca, també s´eleva la productivitat d´un territori. Fins al 75% del creixement en potències com els Estats Units s´explica per la inversió en tecnologies de la informació i la comunicació.

Durant segles, nous coneixements van aflorar a Europa gràcies a les seves universitats. L´acadèmia va acceptar de bon grat el paper de motor de la cultura i referent social des de l´inici. L´estil de vida que preconitzava tenia com a pauta distintiva el saber i el saber fer. Però, es manté aquest plantejament a Catalunya?

Intel·lectuals com el catedràtic Jordi Llovet es mostren força crítics amb l´evolució d´aquesta institució. No obstant això, fins i tot aquest analista, autor del llibre Adéu a la Universitat: L´eclipsi de les humanitats, admet que l´humanisme i els clàssics sempre tornen. La seva recepta contra el desprestigi que pateix la cultura és clara: educació i més educació.