A les nostres ciutats i pobles cada cop queden menys autòctons. No per l'augment de la immigració, sinó perquè són substituïts per autontos. Autòctons són els originaris del lloc on habiten, mentre autontos són els que pensen que per haver nascut en un lloc són millors que els altres o han de tenir més drets. Autontos n'hi ha hagut sempre, però ara mostren públicament i sense pudor les seves limitacions intel·lectuals en llistes electotals, en manifestacions, en cartes als diaris o en converses de barra de bar. La diferència és mínima, ja que un autonto no distingeix una barra de bar d'un programa electoral i als dos llocs utilitza els mateixos arguments.

Un autòcton accepta amb alegria o amb resignació el lloc on li ha tocat néixer. L'autonto ho considera un mèrit, un privilegi que no ha de compartir amb ningú, una bandera a enarborar. El 70% de gironins considera que la immigració perjudica la sanitat, per tant el 70% dels gironins són autontos. Ho són també els que es queixen que la seva escala fa pudor de menjar estrany, entenent com a tal el que no sigui pa amb tomàquet o truita de patates. Són autontos els que a Salt (i a Girona, i a Catalunya, i a Espanya, i a Europa) vinculen immigració i delinqüència. Ho són els que es queixen dels ajuts socials als més desfavorits si aquests són d'un altre país. I els que neguen el dret a tothom a vestir com vulgui, vel integral inclòs. També els que no volen mesquites però sí esglésies. I per descomptat són autontos els pesats que utilitzen el terme bonisme. Aquests, a més, són ridículs.

Entre uns i altres, els autontos deuen sumar ben bé el 90% de la població. Però ni les fronteres, ni les lleis, ni la policia han pogut impedir mai als homes buscar un futur millor allà on esperen trobar-lo ni ho impediran tampoc ara, així que més val que prenguin til·la. Si deixen de venir immigrants serà només perquè aquí cada dia estem pitjor, i misèria per misèria, millor quedar-se a casa.