Les xifres són prou significatives: en els primers deu mesos de 2011, l'Ajuntament de Girona ha obert un total de 777 expedients sancionadors de conductes incíviques als carrers de la ciutat (miccionar a la via pública, embrutar-la, fer sorolls al carrer o des dels domicilis...). En tot el 2010, els expedients incoats pels mateixos fets van ser 521; el 2009, 585; el 2008, 658; el 2007, 549; el 2006, 268; el 2005, 595; el 2004, 512; i el 2003, 394. La comparació d'aquestes dades ofereix tres possibles conclusions, d'entrada: o bé els gironins s'han tornat de sobte molt més incívics; o bé el nou Ajuntament de Girona (CiU) aplica molt rigor a l'hora de sancionar aquests comportaments; o bé els anteriors Ajuntaments (PSC, ERC i ICV) no eren estrictes en aquesta matèria. L'alcalde, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que "no ha crescut l'incivisme, sinó el rigor i el control", encara que no va voler valorar la feina portada a terme en aquesta àrea per part dels seus predecessors a l'Ajuntament. Els números canten, i resulten especialment cridaners en el cas de 2006, quan les sancions es van reduir a més de la meitat del que és habitual.

El civisme a la via pública és imprescindible per a la correcta convivència ciutadana, i per això una de les obligacions dels poders públics, i especialment dels ajuntaments, és vetllar per minimitzar les conductes incíviques, i perseguir-les i castigar-les quan es produeixin. En aquest sentit, s'ha d'elogiar l'aposta de l'equip de govern de CiU per aplicar amb tot el rigor possibles les ordenances municipals que regulen i castiguen aquests comportaments incívics. I potser seria interessant també saber per què fins ara no s'havia actuat amb el mateix zel.

Però Puigdemont vol anar encara més enllà, i ha anunciat entre altres mesures una nova ordenança de civisme que prohibirà beure alcohol al carrer i endurirà les sancions per a aquestes conductes. També pretén millorar la neteja de la ciutat i que s'incrementi la seguretat als carrers. Són mesures que, si s'apliquen amb èxit i sense excessos, poden contribuir a fer millor la vida a la ciutat.