Bankia, punt i a part

Josep Ruiz Garcia. Santa Coloma de Farners.

No fa gaires dies vaig escoltar el Dr. Niño Becerra en un entrevista televisada que es feia una pregunta sobre la desfeta de les finances a l'Espanya del "de Madrid al Cielo" Es preguntava l'insigne doctor, hi ha altres "Bankies" a l'Estat espanyol que no sabem o no ens han explicat?

Jo li podria dir que almenys una hi és de ben segur. M'explico: l'"empresari" Sr. Enric Truñó i Lagares, ex regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona a l'època del Sr. Narcís Serra com a batlle, en nom i representació de la mercantil Sport Assistance 2000, s.l., va aconseguir de dues entitats de crèdit, una d'elles Caixa Catalunya, aleshores comandada pel seu company i amic Narcís, un préstec hipotecari per un import de tres milions d'euros sobre els drets d'explotació de la piscina coberta de Santa Coloma de Farners que li havia estat adjudicada per l'Ajuntament.

Jo, que he estat bancari i que algunes nocions tinc sobre el concepte risc bancari, puc assegurar que cap banquer amb dos dits de front i un mínim de professionalitat aprovaria una operació de crèdit d'aquestes característiques amb garanties tan febles com són els drets d'explotació d'un equipament esportiu que en termes econòmics és del tot inviable. Una operació així només es podia aprovar per "amiguisme".

Com que això no sortirà bé, aleshores qui carregarà amb el mort? L'ajuntament que li va permetre finançar una obra en aquestes condicions?

Vist el que hem vist i sense por d'errar, jo diria que d'operacions d'aquesta mena n'hi ha a pilons en els balanços de moltes entitats d'estalvis comandades per expolítics i sindicalistes als consells d'administració, que no tenen ni idea del que és el negoci bancari. A ells els han nomenat per al que faci falta als amics del partit i "emprenedors" amb carnet. I la bona gent quan s'adoni que els seus estalvis s'han esfumat que es foti.

Fins que algun "dirigent" d'aquestes entitats que han jugat irresponsablement amb diners que no eren seus no vagi a parar a la garjola, no començarem a anar bé.

Renfe i Temps de Flors

jesús oliver-bonjoch. barcelona.

Semàfor vermell a Renfe, per no preveure l'augment considerable de viatgers que visiten Girona durant la setmana de Temps de Flors. Dilluns, els trens que anaven de Girona a Barcelona eren massa curts i no podien acomodar la majoria dels passatgers. Moltes persones grans van haver de fer tot el trajecte dempeus, fins a Barcelona, mentre que alguns anàvem asseguts a terra, tot i que havíem pagat 20 euros pel bitllet d'anada i tornada en el tren MD. Semàfor vermell també a l'Ajuntament de Girona per no ocupar-se d'aquest tema amb Renfe i negociar un increment del servei.

La Caixa vol dos euros

joan benet fernández. girona.

Aquests dies et trobes que La Caixa, en fer-hi un ingrés a algú, et cobren 2€. Sembla ?inaudit, els dones diners i et cobren per fer-ho. Ara bé, et donen l'opció de fer l'operació a través dels seus caixers i així estalviar-te els 2 €. Però, resulta que els seus estimats caixers, ben entrats en el segle XXI, sí, val a dir-ho, són obsolets i aquests mesos hem vist com n'han anat muntant més. I són obsolets perquè, per exemple, no treballem amb monedes. I les monedes són totalment legals. En canvi per a ells sembla que vulguin que la gent hi treballi sense. Hi ha altres entitats, que t'obliguen a treballar també amb els seus caixers, però aquests sí que són al segle XXI, ja que sí operen amb monedes. Potser és que aquesta "caixa" vol manar en el sector monetari eliminant les monedes?

Proves finals de Primària

antonio jimeno. sindicat de professors ames. barcelona.

Els alumnes de sisè de Primària de Catalunya han fet durant la segona setmana de maig una prova externa no organitzada pel mateix centre, sinó pel Departament d'Ensenyament. En aquesta prova només s'avaluen les llengües i les matemàtiques, que són les matèries imprescindibles per poder treballar la resta de matèries.

L'any passat un 22% dels alumnes de sisè de Primària no van arribar al mínim, però malgrat això pràcticament tots van passar a l'ESO. Va ser un error que cal evitar que es repeteixi aquest any. Els alumnes que arriben a l'ESO sense estar prou preparats estan abocats al fracàs, perjudiquen sense voler els seus companys, dificulten la tasca del professorat i són un problema per als seus pares, ja que els requereix dedicar-los molt temps per intentar que puguin aprovar. Tot això es podria evitar si aquests alumnes haguessin de repetir el sisè de Primària.

Atès que la llei educativa actual, l'encara vigent LOE, estableix que només el centre determina la nota final de l'alumne, el Departament d'Ensenyament hauria de recomanar a tots els centres que quan, a principis de juny, els arribin els resultats d'aquesta prova externa, els tinguin molt en compte en les seves avaluacions finals, anteposant abans que res el que és millor per a cada alumne.