Les autopistes de peatge de Madrid i l´Alacant-Cartagena-Vera acumulen un forat de 3.800 milions que, pel que sembla, pagarem entre tots. De moment, el govern els va injectant diners perquè continuïn funcionant, pe­rò el seu futur no està gens clar perquè no reben ni un terç del trànsit esperat.

El mecanisme a través del qual ens menjarem la pasterada encara no és clar. Una alternativa és que l´estat es faci càr­rec del farcell, però ni el deute ni el dèficit permeten aquestes a­le­gries. Una altra és convertir en vies de peatge les actuals autovies gratuïtes, perquè no siguin competència de les altres. I una tercera és treure els diners de les autopistes de peatge que sí que tenen beneficis a canvi d´allargar el seu període de concessió; atès on són aquestes autopistes, ja podem dir que els catalans pagaríem la major part de la factura. A part d´això, cal no oblidar que les autopistes foradades es van construir amb una gran col·laboració, en crèdit i en subscripció de capital, d´unes entitats financeres avui nacionalitzades, el forat de les quals també estem pagant entre tots. Les pèrdues, per tant, ja s´estan socialitzant, i més que ho faran.

Les pèrdues se socialitzen, però no així els beneficis, que n´hi ha hagut. Els van obtenir els propietaris de terrenys que van aconseguir bons preus d´expropiació després d´acudir als tribunals. Els van obtenir aquelles empreses constructores que en el seu moment van cobrar les corresponents factures. És una creença acceptada que el gran negoci de l´obra pública per concessió rau en la fase constructiva. Aquests són ingressos segurs, que paguen els accionistes i els bancs. Després, l´explotació ja té més riscos. Si hi ha molt risc del banc i poc risc de l´accionista, i si aquest últim guarda alguna relació amb el constructor, l´assumpte es comenta sol. També moltes de les promocions immobiliàries que s´estan menjant les caixes bancaritzades van produir legítims ingressos als que van vendre el solar i als que van aixecar les parets; després del concurs de creditors de la promotora, la caixa es va quedar el deute incobrable i els habitatges invendibles.

El diner no es destrueix ni s´evapora, només canvia de lloc. Quan es descobreix un forat financer cal sospitar que en un altre lloc s´ha aixecat una muntanya d´enriquiment. I tant de bo que aquests diners es trobin encara entre nosaltres, i no a Singapur, posem per cas.