Fa basarda pensar que el Govern de Mariano Rajoy ha decidit crear una comissió per estudiar i auditar les comunitats autònomes, dins el que ells anomenen un ampli pla per reformar l'administració pública. Coneixent el tarannà d'aquest govern ja es pot entreveure que el que pretén aquesta comissió es una cacera de bruixes contra tot allò que s'assembli mínimament a conceptes com autogovern, capacitat de gestió, capacitat de decisió, cultura o llengua pròpia, i el seu objectiu no és altre que desmantellar l'estat de les autonomies, i en cap cas, no es fa res amb una intenció de millorar-lo, sinó d'enderrocar-lo.

La comissió haurà de dictar sentència el proper 30 de juny del 2013, encara que no cal esperar a aquesta data per saber quines seran les seves conclusions. Només cal veure la urticària que els genera tot el que porta el segell de català i el re?guit??zell de bestieses que han deixat anar des que es varen assabentar que al poble català li agradaria poder decidir lliurement el seu futur.

Davant el procés que s'obrirà ara amb l'inici dels treballs d'aquesta comissió, un procés inaguantable pels molts consells i propostes "objectives" i "desinteressades" que, probablement, rebran els membres d'aquest jurat, només ens queda confiar que amb el rescat d'Espanya, altres persones més assenyades prenguin el timó del govern de Madrid o bé, contrarestar la iniciativa amb una altra comissió, creada des de Catalunya, per veure que és el que sobra de l'Estat i de què podem prescindir. I així, al final , tindrem un nou motiu de confrontació, però com a mínim, no se'n sortiran fàcilment amb la seva. Tants esforços per anar contra corrent posant dics a allò que sembla inevitable els pot acabar passant factura, perquè mentre s'entretenen a impedir tot el que surt de Catalunya, s'obliden que Espanya s'enfonsa i que ja és a la cua d'una Europa que per trobar-los, ha de mirar molt avall.