Em va sorprendre, a l'Índia, la quantitat d'occidentals que havien anat tan lluny a la recerca d'una espiritualitat que, si un s'ho proposa, pot trobar-la als lavabos públics d'un bar de tapes del seu barri. Però bé, allà eren els homes i dones, gairebé tots joves, encara que també alguns de mitjana edat, buscant-se a ells mateixos enmig d'una misèria que feria la vista i d'una calor que cremava els pulmons. Vaig dinar o vaig sopar en restaurants de luxe (és a dir, amb aire condicionat) amb alguns d'aquests creients que, sense excepció, pretenien vendre'm alguna cosa. En realitat, pretenien vendre's a ells mateixos la seva vida, doncs es veia de lluny que tenien enormes dubtes sobre el que estaven fent.

- D'on dimonis us heu tret la història de l'espiritualitat de l'Índia? -m'atrevia jo a preguntar a vegades.

Llavors em miraven com si la resposta fos òbvia, com si no calgués res més que sortir al carrer per saber-la. Però quan sorties al carrer, l'únic que veies eren esquelets errants, captaires sense cames i sense dents, nens esparracats disposats a seguir-te fins a la fi del món sol·licitant-te una moneda, encara que si els donaves el bolígraf de l'hotel es quedaven sorpresos davant d'aquell prodigi de tecnologia punta.

Jo hi havia anat a treballar, no a trobar-me a mi mateix, de manera que tractava de no enganyar-me sobre el que veia ni sobre el que llegia. Així, vaig descobrir que l'Índia és un país d'una crueltat sense límits, una crueltat que es respira minut a minut, un país també d'una violència atroç. Vaig viatjar al Caixmir, un lloc meravellós des del punt de vista del paisatge, però on darrere de cada arbre hi havia un policia armat amb permís per matar. En fi, no tinc res contra aquest país, contra cap país, però em sorprèn el mite que s'ha creat al seu entorn, tant pel que fa a l'assumpte de l'espiritualitat com al de la seva incorporació a la democràcia. Aquests dies, escoltant i llegint les notícies sobre les violacions i assassinat d'aquestes dues noies, m'he recordat dels pobres tontos occidentals que continuen a l'Índia, buscant Déu. Haurien de saber que aquestes violacions no són una excepció, són la norma.