S"En els aires del dia de Sant Jordi, hi ha olor de roses

i amor de pàtria" (Joan Maragall)

ant Jordi és el patró de Catalunya com ho és d'altres nacions del món. A casa nostra, la celebració de la festa es remunta al segle XV.

Concerts musicals, esmorzars i maratons literàries, espectacles infantils, llegendes, parades de llibres i roses, signatures d'escriptors, recitals de poesia, Jocs Florals... són algunes de les expressions que adopta aquesta diada, que va molt més enllà d'un esclat de bellesa, ja que concentra l'esperit del nostre poble, basat en l'amor, la cohesió, la convivència, la cultura, el diàleg, la identitat, el respecte, la tolerància... Valors indispensables per construir el futur que desitgem per al nostre país i per a tots els països del món.

Un amic irlandès, que visqué alguns anys a Girona, ens deia com l'impressionava que desenes, milers, centenars de milers, milions de persones omplissin els carrers i les places de tots els pobles i ciutats, i que ho fessin per dir "sí", mitjançant l'oferiment de la rosa i del llibre, a tantes i tantes coses bones i nobles.

La crisi econòmica que patim és aguda. La situació en què viuen moltes persones és precària. Seguim amb preocupació els indicadors econòmics. No obstant això, també hem de fixar la nostra atenció i la nostra mirada en elements i factors positius que tenim al nostre abast, que n'hi ha i molts. El seguiment d'aquesta jornada n'és un, i ens fa dir amb confiança que, malgrat tot, tenim motius per estar confiats i esperançats de cara a l'esdevenidor.

Cada any, per aquesta data, ens agrada recordar aquell bell poema, el qual ara s'escau de reproduir, que l'escriptor Josep Maria de Sagarra dedicà al nostre patró: "Sant Jordi duu una rosa mig desclosa / pintada de vermell i de neguit. / Catalunya és el nom d'aquesta rosa / i sant Jordi la porta sobre el pit.

La rosa li ha donat gaudis i penes / i ell se l'estima fins qui sap a on; i amb ella té més sang a dins les venes / per poder vèncer tots els dracs del món."

Catalunya és un país gran d'esperit. Diades com les d'avui així ho expressen i ho manifesten, i fan que ens sentim orgullosos, des de la senzillesa però també des de l'autoestima, de ser qui som i d'on som. Així, doncs, visquem intensament el dia d'avui per mantenir ben viva la tradició, per cultivar els valors que la presideixen i, és clar, per avançar vers la nostra plenitud com a persones i com a poble!