o se si a finals d'any serà veritat que ens diran quin és el contingut de la pregunta i la data de la consulta o si arribaran o no a un acord sobre qualsevol altra fórmula que permeti decidir alguna cosa. El que és segur és que a final d'any els catalans podrem optar a millorar el nostre finançament mitjançant la nova grossa catalana, que des d'aquesta setmana ja es pot comprar a milers de comerços del país. Potser, aquesta és l'única via que ens deixaran per sentir-nos independents, perquè ja se sap que no podem ser estat sense tenir el nostre propi sorteig de Nadal. Ara només falta concretar si els números els cantaran els nens de l'Escolania de Montserrat o els dels cors joves de l'Orfeó Català, i tots contents.

Ja es trist que la gran decisió de l'actual govern -no en consta cap més a l'agenda- sigui la de crear una loteria per il·lusionar la ciutadania i per incentivar la passió pel joc, tot i que veient els minsos resultats de les loteries catalanes, amb una clara tendència a la baixa en els darrers cinc anys, no crec que ningú esperi que el nou sorteig ens tregui de la misèria ni permeti engreixar les aprimades xifres de l'administració catalana.

Al marge d'aquesta primera convocatòria de Cap d'Any, els catalans també serem cridats a participar en el nou joc per Sant Jordi, per Sant Joan i per la Diada de l'Onze de setembre i com és veritat que som menys a repartir que amb la loteria espanyola, les nostres possibilitats augmentaran notablement. Encara que també es cert que els premis per a cada butlleta guanyadora seran més minsos, atès que tampoc es tracta d'estirar més el braç que la màniga. Esperem que el final d'aquell llarg camí cap a Ítaca, que tant ens han promès en els darrers temps, no sigui només arribar fins aquesta loteria.