Torroella de Montgrí celebrarà aquest cap de setmana el 8è Festival del Còmic, amb un programa d'activitats ben atapeït, amb exposicions, espectacles de carrer, tallers, parades de còmics i firmes d'autors.

La historieta, per desgràcia, continua sent una activitat poc valorada per aquests rodals. A l'extrem oposat, hi trobem aquell col·leccionista que, fa poques setmanes, va desembutxacar 2,5 milions d'euros per un dibuix original d'Hergé, datat el 1937. La maniobra sembla més el fruit de l'especulació que de l'amor pel còmic. Amb la mateixa quantitat es podia impulsar, per exemple, una petita editorial que publiqués historietes.

El preu pagat per l'Hergé és una bestiesa. Però ja m'agradarà veure què passarà la setmana vinent, quan Sotheby's subhasti un acudit dibuixat per un noiet que es deia Salvador Dalí. La vinyeta, protagonitzada per un pagès català, està taxada entre 18.500 i 23.300 euros.

Qui sap? Potser això farà que algú de la Fundació Gala-Dalí s'hi fixi una mica, perquè, fins ara, han passat força de puntetes pels ninots i els acudits primerencs del pintor. Ja entenc que són obres menors i anecdòtiques. Poc transcendents, amb defectes i que no llueixen gaire. Però resultarien força atractives per a molts aficionats a l'humor gràfic. Segur.

Posats a demanar -que és gratis-, esperem que els curadors d'aquest material li dediquin algun dia la petita exposició que es mereix. I que els ninots del noi Dalí tinguin sort i acabin catalogats com els de Marià Baig o Ramon Reig, dos pintors figuerencs que a Sotheby's no saben ni qui cony eren.