Joan Rigol anunciava fa poc a TV3 la vostra reunió per al proper divendres, i voldria aprofitar l´avinentesa per demanar- vos una manifestació pública sobre les eleccions que el president Mas planteja com a plebiscitàries. Com és natural, la vostra organització és sobirana, i tracta en les seves reunions d´allò que considera més oportú. Tot i reconeixent-ho, penso que seria molt útil per a l´opinió pública si considereu que les eleccions del 27 de setembre equivalen a un plebiscit sobre la independència. i, en cas afirmatiu, seria molt interessant saber el vostre punt de vista sobre la majoria o majories que cal considerar per justificar la secessió unilateral de Catalunya. En concret, si és indispensable una majoria en vots populars o si n´hi ha prou amb una majoria d´escons. Si a més determineu en un cas o un altre, o en tots dos, què considereu una majoria suficient o clara, crec que haureu fet un excel·lent servei a la qualitat del debat públic.

Penso que sou una organització molt preparada per fer-ho. Amb independentistes i no independentistes, el vostre web indica que acolliu persones i associacions favorables al dret a decidir i a la celebració d´una consulta sobre el futur polític de Catalunya. Imagino que per a vosaltres la del 9 de novembre no és «la» consulta que promoveu, perquè si ho fos el vostre objectiu s´hauria assolit. I, d´altra banda, integreu almenys una organització política, com és iCV, que ja ha dit clarament que rebutja el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre. En tot cas, sembla que CDC i ERC coincideixen en considerar que poden equiparar-se a un referèndum sobre la independència en funció dels elements comuns que sobre això comparteixen en els seus programes. Però fins ara no han acordat un full de ruta que aclareixi una qu?estió fonamental per mesurar el grau de legitimitat democràtica amb el que volen fonamentar la secessió unilateral: la majoria que segons ells pot avalar- la. I aquí el Pacte Nacional pel dret a decidir em sembla que hi té molt a dir.

Si ho tinc ben entès, el titular del dret a decidir és el poble de Catalunya. Aquest dret, ¿creieu que es pot exercir en unes eleccions plebiscitàries? O sou de l´opinió que el dret a decidir només té cabuda en un referèndum? En tot cas, sabeu que pot donar-se el cas que en escons hi hagi una majoria parlamentària favorable a la secessió, mentre que en vots populars predominin les posicions contràries. Si el dret a decidir s´exerceix en unes eleccions plebiscitàries, A quina majoria cal fer cas, si no coincideix el sentit dels escons amb els dels vots?

La vostra imatge és la d´una plataforma transversal, centrada en el dret a decidir. A diferència d´Òmnium i de l´ANC, que legítimament es defineixen com a independentistes, el Pacte Nacional pel dret a decidir no exclou els contraris a la independència. Això el fa un lloc molt idoni per propiciar un debat sobre aquests assumptes considerant la raó de ser que us aglutina. No crec que els partits s´hi posin, pendents ara d´unes municipals que s´acosten. Des d´aquí, en el passat, he reclamat un referèndum i he rebutjat que en unes eleccions al Parlament s´hi pogués trobar un succedani. Puc estar equivocat, però és una opinió individual que val en allò que pugui resultar convincent. La vostra, que us demano, no és individual: és representativa d´una part important del país. Parleu-ne, si us plau. I si decidiu no fer-ho, us en respectaré el dret igualment, com correspon al cas. Cordialment.