Com que no som gaire llestos, necessitem ajuda. Per això hi ha, per exemple, el Tribunal Constitucional. Tens dubtes sobre el significat d´algun article de la Carta Magna? Acudeixes als jutges del TC i en dos, tres anys, o cinc anys, no sé, t´ho aclareixen. Com acabo de dir, no som llestos, però tampoc som tan babaus com per no haver comprès en el seu moment que l´amnistia fiscal de Montoro era una amnistia fiscal pensada per a gent que sempre cau dreta perquè té influències. Sabíem, com ara ens confirmen els savis, que «suposa l´abdicació de l´Estat davant la seva obligació de fer efectiu el deure de tots de concór­rer al sosteniment de les despeses». Potser no hauríem sabut expressar-ho d´una forma tan clara (encara que hauríem evitat la rima entre dues paraules tan pròximes «abdicació» i «obligació»), però en el fons, fins i tot sense utilitzar cap paraula, teníem la seguretat que s´estava premiant els defraudadors i humiliant per tant els que fins ara ­complim amb les nostres obligacions fiscals.

No som gaire intel·ligents, ja dic, però tampoc som completament idiotes. Vol dir que ja llavors, amb diversos anys d´avançament sobre el Constitucional, ens va semblar que amb aquella amnistia es legitimava la conducta dels evasors. No necessitem donar-nos el temps que s´han donat els jutges. Va ser llegir la notícia i dir: «Aquí hi ha gat amagat». I hi havia gat amagat, en efecte: fet que acaba d´alliberar el TC. Això d´alliberar és un forma de parlar, perquè és mort. No es pot tenir una bestiola cinc anys en un calaix, a menys que es tracti del gat de Schrödinger, que era un animal teòric. Els de carn i ossos són menys resistents. De fet, la sentència de l´Alt Tribunal no tindrà cap efecte sobre els que «van regularitzar» la seva situació. Afecta únicament la dignitat dels qui complim i a la indignitat de Montoro, que hauria de dimitir.

Però tornem a l´assumpte del principi. Hi ha qüestions per a les quals no necessitem l´orientació de cap savi, i aquesta n´és una. Significa que hauríem de confiar més en les nostres intuïcions i no molestar gent ocupada amb les nostres inseguretats.