Segueix-nos a les xarxes socials:

Cartes

Ens creiem el projecte del parc natural?

miquel nieto i conill queralbs

La setmana passada es va inaugurar el nou Centre d´Informació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser a Queralbs. Com a ciutadà d´aquest poble, crec que es tracta d´un fet molt positiu que l´oficina del primer treballador del nostre parc natural s´ubiqui a Queralbs.

No obstant això, observant la situació actual de formació del parc, em sorgeixen una sèrie de qüestions relacionades amb l´adequació i la conveniència dels esdeveniments, així com dubtes sobre l´impacte real del parc natural en les persones que som i vivim el ter­ritori.

En primer lloc, em pregunto si és realment necessària l´obertura d´un centre d´informació del parc quan encara moltes de les seves característiques bàsiques estan encara per determinar.

No hi ha cap tipus de reserva delimitada, el pla especial es troba a cent anys llum, la se­nyalització és inexistent, les comissions de treball estan a les beceroles... Per tal de rebre i informar els turistes, no se m´acut res que no es pugui fer des de les ja existents i molt sovint infravalorades oficines de turisme.

Potser l´obertura d´aquest centre d´informació respon més al fet que «toca fer-ho perquè hi ha pressupost», o a un intent de demostrar que el parc natural pren força, cosa que em preocupa perquè la pren des de les altes instàncies.

Si més no, i s´ha de reconèixer com a punt positiu, a partir d´ara qualsevol persona que vulgui fer una reclamació o fer una proposta tindrà una via oficial de despatx a la qual recórrer.

En segona instància, i ja fugint del simbolisme del centre d´informació per endinsar-nos en el fons de la qüestió, em pregunto si les institucions s´han parat a pensar en el potencial del parc natural com a dinamitzador del desenvolupament de les nostres valls.

Incompetència municipal

emma pagès vila girona

Passo els estius a l´Escala des de fa més de 50 anys, els 16 darrers en un apartament al passeig de Mar. 16 anys d´insomni diari durant els mesos d´estiu i caps de setmana d´hivern, per culpa del «botellón», crits, claxons, música a tot volum i baralles que se´n deriven a la sortida de la discoteca 17 als baixos de l´hotel Rallye.

S´han fet infinitat de trucades a la Policia Municipal i instàncies a l´Ajuntament, tant en l´àmbit particular com d´associacions de veïns. Actuacions per part de l´Ajuntament per resoldre-ho? Cap ni una.

Com pot ser que s´incompleixin de manera tan flagrant les pròpies ordenandes municipals? Cito textualment les ordenances (BOP Núm. 201 de 20/10/2005): «les persones que es trobin al municipi, siguin residents o no, hauran de respectar la convivència i la tranquil·litat»... «queda prohibit alterar l´ordre i la tranquil·litat pública amb baralles i crits» ... «es consideraran infraccions greus: produir sorolls molestos... reproduir música a través d´un vehicle aturat o en marxa a la via pública, el qual se senti a més de 100 metres de distància» etc, etc.

Trobo greu i penós que hi hagi gent que es diverteixi emborratxant-se i causant aldarulls que atempten contra la convivència pacífica i el dret al repòs, però encara trobo més greu i penós que l´Ajuntament de l´Escala no mogui ni un dit per fer complir les pròpies ordenances municipals.

Potser cal esperar que una de les moltes baralles acabi amb un final tràgic?

Prem per veure més contingut per a tu