Ens creiem el projecte del parc natural?

miquel nieto i conill queralbs

La setmana passada es va inaugurar el nou Centre d´Informació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser a Queralbs. Com a ciutadà d´aquest poble, crec que es tracta d´un fet molt positiu que l´oficina del primer treballador del nostre parc natural s´ubiqui a Queralbs.

No obstant això, observant la situació actual de formació del parc, em sorgeixen una sèrie de qüestions relacionades amb l´adequació i la conveniència dels esdeveniments, així com dubtes sobre l´impacte real del parc natural en les persones que som i vivim el ter­ritori.

En primer lloc, em pregunto si és realment necessària l´obertura d´un centre d´informació del parc quan encara moltes de les seves característiques bàsiques estan encara per determinar.

No hi ha cap tipus de reserva delimitada, el pla especial es troba a cent anys llum, la se­nyalització és inexistent, les comissions de treball estan a les beceroles... Per tal de rebre i informar els turistes, no se m´acut res que no es pugui fer des de les ja existents i molt sovint infravalorades oficines de turisme.

Potser l´obertura d´aquest centre d´informació respon més al fet que «toca fer-ho perquè hi ha pressupost», o a un intent de demostrar que el parc natural pren força, cosa que em preocupa perquè la pren des de les altes instàncies.

Si més no, i s´ha de reconèixer com a punt positiu, a partir d´ara qualsevol persona que vulgui fer una reclamació o fer una proposta tindrà una via oficial de despatx a la qual recórrer.

En segona instància, i ja fugint del simbolisme del centre d´informació per endinsar-nos en el fons de la qüestió, em pregunto si les institucions s´han parat a pensar en el potencial del parc natural com a dinamitzador del desenvolupament de les nostres valls.

Incompetència municipal

emma pagès vila girona

Passo els estius a l´Escala des de fa més de 50 anys, els 16 darrers en un apartament al passeig de Mar. 16 anys d´insomni diari durant els mesos d´estiu i caps de setmana d´hivern, per culpa del «botellón», crits, claxons, música a tot volum i baralles que se´n deriven a la sortida de la discoteca 17 als baixos de l´hotel Rallye.

S´han fet infinitat de trucades a la Policia Municipal i instàncies a l´Ajuntament, tant en l´àmbit particular com d´associacions de veïns. Actuacions per part de l´Ajuntament per resoldre-ho? Cap ni una.

Com pot ser que s´incompleixin de manera tan flagrant les pròpies ordenandes municipals? Cito textualment les ordenances (BOP Núm. 201 de 20/10/2005): «les persones que es trobin al municipi, siguin residents o no, hauran de respectar la convivència i la tranquil·litat»... «queda prohibit alterar l´ordre i la tranquil·litat pública amb baralles i crits» ... «es consideraran infraccions greus: produir sorolls molestos... reproduir música a través d´un vehicle aturat o en marxa a la via pública, el qual se senti a més de 100 metres de distància» etc, etc.

Trobo greu i penós que hi hagi gent que es diverteixi emborratxant-se i causant aldarulls que atempten contra la convivència pacífica i el dret al repòs, però encara trobo més greu i penós que l´Ajuntament de l´Escala no mogui ni un dit per fer complir les pròpies ordenances municipals.

Potser cal esperar que una de les moltes baralles acabi amb un final tràgic?