Segueix-nos a les xarxes socials:

Mor la propina

A Washington una iniciativa popular pretén modificar la llei per augmentar el dòlar/hora dels cambrers. Als Estats Units la propina forma part de la retribució d'aquest col·lectiu. És «obligat» deixar una gratificació d'entre un 15% i un 20% del total de la factura de l'àpat per completar el sou d'aquests professionals de sala. Això és una bicoca pels empresaris perquè els costos laborals són menors i, a sobre, tenen una plantilla de cambrers simpàtics i competents perquè, a partir d'aquests dos atributs, cobraran més o menys. La iniciativa popular pretén que els cambrers de la capital americana no depenguin de la pourboire (per beure), com anomenen els francesos a la propina.

Mirat des de societats més proteccionistes com les europees, aquest sistema és profundament injust perquè, per aquesta regla de tres, també es podria aplicar als advocats, professors, metges o funcionaris. Cobrar més o menys a partir de la simpatia i la competència portaria a més d'un d'aquests professionals cap a la indigència.

En canvi, depèn dels restaurants o els bars que entrem a Catalunya, sobretot en establiments de temporada per exemple de la Costa Brava, ens poden tornar grans defensors del sistema americà. A Catalunya es va d'un extrem a un altre: d'establiments amb personal molt professional -segurament ben retribuït- a llocs on el client sembla un enemic a qui s'ha de putejar. A Catalunya, al costat de restaurants de referència mundial, podem trobar els restaurants amb la legió de cambrers més calamitosos d'Europa. Fa anys es va pensar que tothom servia per aquest ofici i que era una manera de fer diner fàcil de temporada. Com qui va a fer la verema o a collir pomes. I no és així. Com tots els oficis, cal aprenentatge i rigor. Existeixen escoles d'hosteleria. Aquí la cadena d'aprenentatge de l'ofici de cambrer, vestit de blanc, es va trencar fa molts anys.

És lògic, doncs, que la propina s'estigui extingint.

Prem per veure més contingut per a tu