El xumet prevé la mort sobtada del lactant perquè millora el control cardíac del nadó, segons un estudi de científics australians que divulga avui la premsa local.

Rosemary Horne, de l'Institut Monash d'Investigació Mèdica, va explicar que diversos estudis han demostrat de forma consistent des de 2005 que el xumet protegeix al bebè contra la mort sobtada, però aquests no explicaven clarament de quina manera contribuïa a evitar la temuda "mort al bressol" .

En la investigació presentada a la reunió anual de les Societats Acadèmiques Pediàtriques a Estats Units, Horne i els seus companys van suggerir que l'ús del xumet protegeix el nadó de la mort sobtada mitjançant la millora del control cardíac, segons la cadena local ABC.

Horne va indicar que aquesta patologia es relaciona amb una fallada en el sistema cardíac de l'infant quan no es produeix un ajust adequat al ritme del cor o la pressió sanguínia, així com a incapacitat de poder despertar-se quan es deixa de respirar o es registra una caiguda sobtada de la pressió arterial.

L'equip d'Horne va centrar la seva recerca en l'impacte que té el xuclador en la pressió sanguínia i el ritme cardíac i per a això van vigilar durant diversos dies el somni de 37 nadons d'entre dues i quatre setmanes, dos i tres mesos, i 5 i 6 mesos.

Els científics també van dividir als nadons en usuaris i no usuaris de xumets per mesurar i comparar la pressió sanguínia i el ritme cardíac i més els van fer dormir cap per avall, una posició que no es recomana per considerar que hi ha un major risc en els nounats de morir sobtadament.

Així mateix, van trobar que l'acte de succionar el xumet augmentava la variabilitat del ritme cardíac, que és una mesura de les variacions dels intervals entre batec i batec i que indica l'activitat de la regulació autònoma de la funció circulatòria.

No obstant això, les diferències de la variabilitat del ritme cardíac només era evident en el grup de dos i quatre setmanes de nascuts, ja que els usuaris tenien una variabilitat més alta del ritme cardíac que els no usuaris quan aquests nadons no es trobaven succionant els xucladors .

Horne va dir que el xumet sembla millorar el ritme cardíac en els nadons, el que sembla servir com a mecanisme per protegir contra la mort sobtada, tot i que la científica va admetre que encara no ha resolt el misteri sobre com evitar aquestes morts.

L'estudi d'Horne també mostra que el xumet té un efecte en la pressió sanguínia i en el ritme cardíac.

Des de 2005, el seu ús ha estat recomanat en Estats Units per als nadons, tot i que Austràlia i Nova Zelanda el miren amb recel.