Segueix-nos a les xarxes socials:

El Consell de la Selva va crear Nora per cometre «irregularitats»

Hisenda creu que aquest era l'«objecte principal» quan es va constituir la societat l'octubre del 2009

El Consell de la Selva va crear Nora per cometre «irregularitats»Arxiu

L´empresa mixta -pública i privada- Serveis Mediambientals de la Selva NORA SA podria ser una «tapadora per cometre irregularitats» des de l´administració pública. Els agents del Servei de Vigilància Duanera (SVD) sospiten que precisament aquest va ser «l´objecte principal» quan es va constituir la societat el 29 d´octubre de 2009. L´afirmació està extreta del sumari del cas Manga, al qual ha tingut accés Diari de Girona, i la fonamenten multitud d´indicis aconseguits gràcies a les intervencions telefòniques de l´exalcalde de Sant Hilari Sacalm i expresident del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU).

Una conversa de 17 de setembre de 2012 entre Fauria i el secretari de l´Ajuntament i també aleshores del Consell Comarcal de la Selva, Màrius Valls, revela com Fauria pretenia que un projecte d´arranjar rutes i senders a la comarca es fés a través de Nora perquè si es feia a través del Consell, en tant que ens públic, l´Estat no els aportarà diners i els hi ho farà pagar. «Si d´aquesta forma a nosaltres ens ho factura Nora (...) i què sabran allà a Madrid o la Generalitat que Nora és del Consell».

De la mateixa manera s´expressa Fauria quan el 21 de setembre de 2012 truca a l´administradora de Nora, Montserrat Bosch, per comentar-li que l´associació Boscos de Bruixes i Bandolers (constituïda per cinc Ajuntament de la zona, la Generalitat i l´Estat) ha signat un conveni amb el Consell Comarcal perquè aquest faci les rutes i senders per 46.000 euros. La idea de Fauria era que Nora «faci una factura a l´associació, nosaltres ja li pagarem a Nora i vosaltres ja pagareu al Consell Comarcal per fer aquest treball. Subcontractareu al Consell Comarcal».

Immediatament, Fauria truca al secretari per dir-li que està arreglat el tema de les rutes i els enviarà a la gent de Nora per acabar de manegar-ho tot. Després, parla amb un altre home al qual informa que ja té els tres pressupostos preparats per a l´adjudicació de l´obra, que encara no està aprovada i que la factura l´emetrà Nora encara que aquests treballs no formin part de l´empresa.

Nora està participada per l´Ajuntament de Blanes (10%), el Consell Comarcal de la Selva (50%) i Compañía Española de Servicios Públicos -Cespa- (40%), aquesta última és propietat al 100% de Ferrovial i és qui paga directament a la gestora, Montserrat B., alhora una de les sis persones que administren la societat i que «es dedica a fer favors, per demanar ella favors a canvi».

Un dels informes de la policia duanera recull la conversa en la qual informen Fauria que a Nora «es realitzen contractacions per motius polítics i amiguismes», com el cas d´un regidor de Medi Ambient d´Arbúcies que va ser contractat per Cespa. L´exalcalde es va posar nerviós davant la possibilitat que l´edil estigués treballant directament amb Nora i només es va calmar quan, tres dies després, li van confirmar que el regidor treballava per Cespa però en l´empresa mixta que aquesta també té amb el Consell Comarcal d´Osona.

Prem per veure més contingut per a tu