Segueix-nos a les xarxes socials:

La Confraria de la Ratafia i els germans Roca reivindiquen els espirituosos casolans

Impulsen el reconeixement d'aquestes begudes com a Patrimoni Immaterial

La Confraria de la Ratafia i els germans Roca reivindiquen els espirituosos casolansDavid Rueda/Ajuntament de Santa Coloma de Farners

El Celler de Can Roca, el millor restaurant del món segons la revista Restaurant Magazine, la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i la Fira de la Ratafia de Besalú han impulsat un manifest que té com a objectiu reivindicar les begudes espirituoses casolanes com a Patrimoni Immaterial, així com promoure-les com a eina per compartir i crear cohesió social, entre d'altres. El text es va donar a conèixer ahir amb motiu de la presentació de la 34a edició de la Festa de la Ratafia, que tindrà lloc del 5 al 8 de novembre a Santa Coloma de Farners, en un acte que va comptar amb la presència de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca; Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia, i Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners.

El manifest veu la llum en un moment de "decadència i de pèrdua de les formes de consum i d'elaboració casolanes" provocat per l'aparició d'un mercat paral·lel "artesanal i industrial de begudes espirituoses amb finalitats comercials", segons el text que van presentar els actors Carles Xuriguera i Rafel Faixedas a la Diputació de Girona, i que va ser elaborat per l'enòleg Joan Carbó (Celler de Can Roca) i els responsables de la Confraria de la Ratafia. La seva intenció és donar el tret de sortida a un nou moviment cultural, integrador, transversal i que abasti tot el territori català; entre les seves bases destaquen també l'enaltiment de la biodiversitat de productes autòctons i locals, la consolidació de les pràctiques culturals i productives i la llibertat creativa dels elaboradors casolans, entre d'altres.

34è Concurs de la Ratafia

La presentació pública del manifest es farà el dissabte 7 de novembre a Santa Coloma de Farners. L'acte s'inclou dins de la 34a edició de la Festa de la Ratafia, que organitzen l'Ajuntament de Santa Coloma i la Confraria de la Ratafia i que es posa en marxa el dijous 5, a les nou del vespre, amb la recollida del penó de la casa del custodi i la processió d'inici oficial. Xavi Amat, secretari de la confraria, destaca que "la festa obre la temporada de tast d'aquest licor, després del repòs de l'estiu i fruit de la recollida de la primavera. Es destapen les aromes de la terra, del sol i serena, per compartir amb la família i els amics".

L'eix central és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació, amb 197 ratafies casolanes presentades a l'edició de l'any passat. La primera fase tindrà lloc el dissabte 31 d'octubre, a les quatre de la tarda, a l'eixida de Can Pinxo. En una activitat oberta al públic, s'escolliran les deu ratafies que passaran a la final, que es farà el dissabte 6 de novembre durant el sopar popular. El jurat, format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Carme Picas (El Ginjoler), Astrid Van Ginkel (Fitomón) i Empar Moliner (periodista), escollirà els tres primers classificats així com la millor ratafia local. Aquest sopar començarà a les 9 del vespre, sota la Vela de la Ratafia, i està previst que reuneixi unes 600 persones. A les 10 de la nit, aproximadament, tindrà lloc la investidura dels nous confrares i també la del confrare d'honor, que en aquesta edició és Josep Roca.

El programa de dissabte inclou tres conferències. La primera anirà a càrrec de Fra Valentí, que parlarà sobre la tradició remeiera i culinària dels caputxins; Joan Carbó farà una xerrada sobre l'elaboració de begudes casolanes espirituoses; i Paul Szalienski explicarà com es fa la ratafia a Nova York.

Una de les novetats de la present edició de la Festa de la Ratafia és l'ampliació del Ratafiàrium, que ocuparà una superfície de 350 metres quadrats a la plaça del Firal. Aquest espai gastronòmic estarà obert dissabte i diumenge, i els visitants podran degustar i aprendre gràcies als showcookings, xerrades i presentacions que portaran a terme setze elaboradors que utilitzen la ratafia en els seus productes.

Prem per veure més contingut per a tu