Segueix-nos a les xarxes socials:

El Govern només cobrirà la meitat de les jubilacions de metges i professors

L'Executiu català aprova un paquet de mesures per reduir el dèficit aquest any 2010 en 1.670 milions fins a deixar-lo en uns 4.700 milions

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va anunciar ahir noves mesures de retallada per reduir el dèficit, entre les quals destaquen la desaparició de 63 entitats dependents de la Generalitat, el 26% de les 247 actuals (la qual cosa suposarà un estalvi de 25 milions), i la postergació d'inversions en obra pública (obra civil i edificació) per 531 milions.

Les mesures, que complementen les aprovades dissabte, es vehiculen en quatre acords de Govern: mesures de personal, drets d'assistència, unes altres despeses d'ens i regularització d'acords vigents, va explicar Castells. En total, el Govern preveu reduir el dèficit de la Generalitat en 1.670 milions el 2010, fins a deixar-lo en 4.700 milions, el 2,40% del PIB, complint així els objectius d'estabilitat.

Una de les mesures previstes, afecta el personal públic. La Generalitat no cobrirà el 50% de les vacants que es produeixin per jubilació en el sector sanitari, educatiu, d'emergències i del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), i a la resta d'àmbits només es cobrirà el 10%, cosa que significa que només es reemplaçarà una de cada deu jubilacions.

La resta de vacants no es cobriran, es restringiran les ampliacions de plantilla i es reduiran un 5% els alts càrrecs i assimilats en les empreses públiques. També es reduiran un 10% les dietes per assistència als consells d'administració de les entitats públiques.

A part d'aquestes mesures sobre personal, s'estan estudiant accions contra els empleats públics amb més de cinc absències injustificades en el seu lloc de treball, i se'ls retirarà el complement de productivitat, va avançar Castells.

Menys empreses públiques

De les 63 empreses a reduir -la majoria societats mercantils, consorcis i fundacions-, el 25% s'integraran en altres; el 24% es dissoldran; el 21% es fusionaran; del 19% es desvincularan la Generalitat; el 8% es liquidaran, i el 3% seran consorcis que es deixaran sense estructura. D'aquesta manera i com a exemple, cinc entitats dependents de la Generalitat s'integraran a l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Castells va argumentar que l'objectiu és "racionalitzar i simplificar el sector públic", però va matisar que "prescindir del 26% de les entitats no significa que es reduirà el 26% del personal".

Respecte a l'obra pública, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va destacar que "el criteri és no parar cap obra, però sí endarrerir-la", tant les previstes com algunes ja en marxa. Així, no hi haurà noves licitacions el 2010; les licitades però no adjudicades s'endarreriran per començar a executar-les el gener del 2011, i les adjudicades però no contractades es postergaran fins a octubre com a mínim. A més, es reduirà un 5% el crèdit inicial a les transferències del sector públic al privat destinades a inversions.

Va afegir que el Govern "és molt conscient que fa falta combinar l'ajust amb no parar la màquina. En la balança, hi ha la voluntat de continuar alimentant la capacitat de les empreses d'obra pública i edificació i restringir la capacitat d'inversió del Govern".

Una altra de les novetats, és la creació de dos nous trams en la part autonòmica de l'IRPF per a les rendes altes, que afectarà uns 20.000 contribuents (el 0,5% del total) que compten amb una renda superior als 120.000 euros.

Altres mesures aprovades ahir passen pel retard de sis mesos en la posada en marxa de nous serveis i prestacions (a excepció dels que tenen un calendari previst per llei), i mesures derivades dels criteris de retallada aprovats pel Govern central en qüestions com les prestacions vinculades a la llei de dependència o la despesa farmacèutica. La Generalitat també aplicarà una retenció del 5% a les transferències i subvencions a empreses privades, mantenint les partides per a entitats sense ànim de lucre i famílies.

Més mesures

A més d'aquesta retallada, abans de setembre, les diferents conselleries del Govern hauran de remetre a la Conselleria d'Economia un pla individualitzat d'estalvis addicionals que hauran d'identificar les despeses que generin menys valor públic i siguin menys prioritàries en el context actual. Preguntat sobre la possibilitat de reduir el nombre de conselleries, Castells ho va descartar donat el context de final de legislatura: "Fer-ho ara, seria un brindis al sol amb vista a la galeria, perquè el treball intern per a reubicar serveis seria més gran que l'estalvi que es podria obtenir".

Prem per veure més contingut per a tu