Amb el nom Fidels a la utopia de l'Evangeli, el Fòrum Joan Alsina ha publicat un llibre que compila els documents difosos durant els 10 anys d'existència del col·lectiu. Lluís Costa (Girona, 1940), rector de diverses parròquies del Baix Empordà, és un dels membres de l'equip de coordinació, que va ser escollit, mitjançant vots, a principis d'any.

Em diuen que vostès són la cara més simpàtica de l'Església catòlica.

Ho hem percebut. Més que simpàtica, diria acollidora. És una virtut important que hauria de tenir l'Església, i a vegades en fuig. Acollidora, plural i que tota la gent de voluntat hi trobi un racó sense exclusions. Una Església lliure i al costat de les persones que més necessiten: els pobres.

La celebració del desè aniversari és un punt d'inflexió?

No hi ha un canvi a manera de cop de timó. És un moment de revisió, amb calma. Comença una nova etapa, però no diferent o en què hàgim de modificar molts aspectes. Hi ha petits canvis, que són simptomàtics. Per exemple, qui forma la comissió moderadora del Fòrum. Ho hem fet democràticament.

Sincerament, el Fòrum ha fet soroll, però ha tingut poca influència.

No es pot, si la influència vol dir provocar canvis. Potser sí desvetllar persones que pensen així. Hem donat una altra visió de l'Església. En el sentit que hi cap tothom. Molta gent s'hi ha sentit a dins, almenys en aquesta, per les coses que hem dit als documents. No pretenem fer canvis. Paga la pena que algú, de dins, desvetlli.

Tema amb controvèrsia: aposten pel retorn de capellans secularitzats.

Teològicament, són capellans. El sacerdoci és per sempre. Igual que el baptisme. El conflicte és per motius disciplinars. Nosaltres diguem que estan fora d'exercici. No han perdut la condició de capellà.

Però, haurien d'exercir?

Els hauríem de preguntar si voldrien. La qüestió és analitzada en el document del Jubileu (2000). Són capellans, participen i, en cap cas, hem de fer categories. Des de la difusió del text, participen en les reunions. Per l'exercici, hi hauria coses a discutir. L'Esglesia no ha fet ni un pas per acollir-los. I ha donat la mà a lefebvrians i anglicans. Si ho comparem, és decebedor.

Hi ha capellans i fidels no indiferents, sinó contra el Fòrum.

Hem defensat que som una Església plural. No podem acceptar que hi hagi gent que ens exclogui. L'Evangeli és de banda ampla, i hi cap molta gent. Nosaltres no tenim la veritat absoluta. Haurien de dir el mateix. Hauríem de conviure, amb perspectives diferents i respecte màxim. Sense cap crispació. No provoquem, sinó exposem. Mai hem dit que els volem fora. Ells, sí.

El bisbe Jaume Camprodon...

Amb certa confrontació inicial, sempre va estar dialogant.

...Carles Soler i Perdigó...

Ens acusà de trencar la unitat, però correcte en la relació personal.

...i Francesc Pardo i Artigas.

Li ha faltat mà esquerra.