Segueix-nos a les xarxes socials:

Hisenda comença a pagar les factures dels cinc ajuntaments sense pla d'ajust aprovat

Els municipis veuran reduïda l'aportació mensual de l'Estat i Anglès tem no poder pagar nòmines a partir de setembre

Les grans obres públiques són el què han hipotecat molts ajuntaments i de fet, moltes de les factures que han reconegut que tenen pendents alguns dels municipis gironins tenen a veure amb constructores i industrials del mateix sector. Aquest ha provocat que algunes empreses hagin entrat en concurs de creditors o que passin per una mala situació econòmica pel deute que hi tenen contret les administracions locals. El portaveu de la Unió d'Empresaris de la Construcció de les Comarques Gironines, Joan Casadevall, relatava ahir que malgrat que als ajuntaments amb pla d'ajust els comencin a injectar diners, si no hi ha ajuda l'Estat els empresaris de moment "no cobren, sembla ser que no han començat" i que la situació que viu el sector és "d'espera i indefinida". Un fet que provoca que la major part d'aquestes empreses de moment vegi que només cobra d'ajuntaments "solvents". A banda, critica la manca d'informació pel que fa a tema de factures pendents i afegeix que els constructors es troben "sense saber ni si ha començat a operar el pagament amb el sistema dels crèdits de l'Estat". Una sensació però que no descarta que canviï en els propers dies si compten amb més informació o veuen com se'ls ingressen en els comptes corrents les factures pendents.

El Ministeri d'Hisenda ha començat a pagar les factures a proveïdors de l'any passat dels cinc ajuntaments gironins que no tenen el pla d'ajust aprovat i ho fa a través de retenir-los un percentatge de les transferències mensuals que envia l'Estat a aquests municipis. Uns diners que molts dels ajuntaments destinen a pagar les nòmines dels seus treballadors municipals.

Així doncs, ahir l'Estat va començar a reduir el deute pendent a proveïdors dels municipis d'Anglès, Massanes, Ogassa, Sant Feliu de Pallerols i les Planes d'Hostoles perquè al seu dia no se'ls va aprovar un pla d'ajust que havia de servir per concertar un crèdit ICO a deu anys que d'altres municipis amb el pla aprovat ja estan usant per pagar els seus proveïdors.

La mala situació econòmica d'aquests municipis amb alts índexs d'endeutament és el què ha provocat bàsicament que l'Estat no els aprovés el pla d'ajust i ara es veuen abocats a una retenció de les transferències de l'Estat que per exemple en el cas de l'Ajuntament d'Anglès són de 70.000 euros mensuals, uns 840.000 euros anuals. El temor de l'alcalde d'aquest municipi, Pere Espinet (PAU), és que a partir que se'ls comenci a retenir la meitat d'aquesta aportació mensual i "no es puguin pagar les nòmines". Tot i això, el batlle es va mostrar satisfet de rebre trucades ahir per exemple d'una imprempta del municipi que per fi havia cobrat les factures que tenia pendents per valor de 87.000 euros o la de la constructora que va rehabilitar l'edifici de Can Cendra on hi ha el nou ajuntament, per valor de 300.000 euros i també, la d'una empresa dedicada a projectes mediambientals amb rebuts que pujaven als 80.000 euros pendents. Espinet afegeix que si bé la nota positiva és per als proveïdors, a partir del setembre, quan se'ls preveu que se'ls retalli l'aportacio estatal "temem que haurem de fer replantejaments a l'Ajuntament", destaca.

Per la seva banda, des de l'Ajuntament d'Ogassa l'alcalde Josep Tremps relata que un proveïdor ahir li va notificar que ja havia ?començat a cobrar de l'Estat. I és que aquest municipi té una situació econòmica complicada i mostra d'això és que aquest any ha ?aprovat un pressupost de 340.000 euros per al 2012 i en canvi té un deute reconegut de més de 700.000 euros, cosa que representa el 225% dels ingressos previstos. De fet Ogassa lidera els municipis amb més ?endeutament de les comarques ?gironines i és el quart de Catalunya.

En canvi, des de Sant Feliu de Pallerols el batlle, Joan Casas (CiU), va relatar que si bé no té coneixença que ja cobrin els proveïdors, el que té clar és que reelaboran el pla pel qual demanaven un crèdit de 635.000 euros després que des de Governació se'ls comuniqués que se'ls havia denegat perquè calia "precisar més bé el pla de finançament". I és que l'Estat ha anunciat aquesta setmana que amplia fins al 15 de juny el termini als municipis que en van quedar descartats i no se'ls va aprovar els plans d'ajust.

A les Planes d'Hostoles es va elaborar també un pla que va ser descartat i que pujava a 170.000 euros pendents.

Prem per veure més contingut per a tu