Segueix-nos a les xarxes socials:

l'APUNT FINAL

EL Camí de l'oest

EL Camí de l'oest

Molts diumenges de la nostra infantesa els vam passar veient paisatges de l'oest en cinemes de barri, entre olors de tabac i de xiclet de maduixa. L'oest cavalcava en la pantalla incansablement, curull de cowboys polsosos, bandits cruels, i un Setè de Cavalleria que sempre arribava en el moment oportú.

Curiosament, després, aquell Far West es va anar desplaçant seguint el camí invers del sol. Tot va començar un dia -tal com ens cantava l'Aute- amb James Dean llençant pedres contra una casa blanca A l'est de l'edèn i després Woody Allen abraçat amb la Diane a Manhattan.

En aquella època ens vam sentir més atrets per aquell darrer horitzó americà, molt probablement perquè el nostre oest més proper era terra hostil. En primer terme -seguint aquesta lògica inversa-trobàvem un oceà en el qual els catalans ens sentíem fora de lloc i després passàvem per una Meseta àrida i trista que només ens va saber enviar jutges, funcionaris, guàrdies civils i un doll d'incomprensió que ha durat fins a l'actualitat.

Per l'oest cada dia es pon el sol, però també s'hi aigualeixen els somnis. L'únic oasi a ponent són les terres galaiques i portugueses que sempre ens esperen amb l'afable somriure dels seguidors de Rosalia, dels bevedors d'orujo i de vi de Porto, i de tots els heterònims lisboetes de Pessoa. Aquell és l'únic oest proper amb el qual podem comptar.

De l'oest llunyà ara només ens arriben, en 3D o BlueRay, guerrers galàctics, jocs de trons i superherois improbables i amb ànima de crispeta ensucrada.

Prem per veure més contingut per a tu