Segueix-nos a les xarxes socials:

Trobada la carta amb la que Galileu va voler enganyar la Inquisició

El científic va reformular certes seccions del original per fer-la més acceptable i la va enviar a un funcionari de l'Església

Una carta atribuïda al famós científic Galileu Galilei amb arguments per provar les seves idees astronòmiques, tan controvertides en la seva època, ha estat descoberta en una biblioteca britànica.

Galileu és conegut pels descobriments que va fer usant un dels primers telescopis i per lluitar amb l'Església Catòlica sobre la posició del sol i els planetes. Els seus estudis ho van convèncer que Nicolau Copèrnic havia tingut raó 100 anys abans: la Terra girava al voltant del Sol, no a l'inrevés. Després que va publicar un document titulat "Diàleg sobre els dos Màxims Sistemes del Món", la Inquisició de l'Església Catòlica el va sentenciar a arrest domiciliari durant els últims nou anys de la seva vida.

Les circumstàncies dels seus problemes inicials amb l'Església són curioses, però, pel que fa a la desaparició d'una carta que va escriure a un amic i col·lega gairebé 20 anys abans. En aquesta carta, va exposar els seus punts de vista pel que fa a la ubicació del sol i els planetes i la seva creença que certes seccions de la Bíblia pel que fa al lloc de la Terra en l'univers no s'haurien de prendre literalment. La carta la va posar en mans d'un home anomenat Niccolò Lorini, qui va lliurar una còpia a les autoritats de l'Església.

Preocupat perquè la carta podria ficar en problemes, Galileu va reformular certes seccions de la carta original per fer-la més acceptable i la va enviar a un funcionari de l'Església, al·legant que Lorini havia manipulat la seva nota. Però després la carta original editada es va perdre. Sense això, els historiadors han discutit sobre si Galileu va tractar d'evitar problemes diluint els seus arguments. Ara, aquest argument sembla haver-se resolt amb el descobriment de la carta original.

La carta va ser trobada per Salvatore Ricciardo de la Universitat de Bèrgam. Estava buscant en un catàleg de la biblioteca de la Royal Society britànica quan va descobrir la carta i immediatament va reconèixer el seu significat. Les proves inicials suggereixen que és autèntica: la carta original de Galileu amb les parts ratllades i noves paraules afegides mentre intentava suavitzar els seus arguments.

Prem per veure més contingut per a tu