La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha defensat aquest dimarts la importància de la llengua per construir un model propi d'escola catalana. La consellera ha dit que tot i que el país no té una política educativa pròpia perquè el sistema "ve marcat per l'Estat" sí que pot tenir "un model propi d'interpretació del sistema". En aquest context, ha defensat que la llengua és "el que dóna la força" per "casi poder tenir una política pròpia". Rigau ha dit aquestes paraules durant la presentació del 'Diccionari d'Educació', una obra que recull prop de dos mil termes de l'àmbit educatiu amb les seves definicions i l'equivalent en castellà, anglès i francès.

L'obra ha estat impulsada pel Termcat i el Departament d'Ensenyament i s'ha elaborat en cooperació amb la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i el Ministeri d'Educació del Govern d'Andorra.

La consellera, que ha clos l'acte de presentació de l'obra que s'ha celebrat a la seu de l'IEC, ha destacat la importància del diccionari i ha dit que si no s'ha fet fins ara una obra d'aquestes característiques és perquè és ara quan s'han pogut tots els termes de la renovació pedagògica que s'ha produït.

Rigau ha celebrat que l'aparició d'alguns termes al llibre demostra que durant els darrers anys s'han construït elements i trets característics de l'escola catalana, com per exemple AMPA (Associacions de Mares i Pares d'Alumnes), ZER (Zona Escolar Rural), immersió, marc curricular o inclusió. "Tenim diccionari d'educació perquè tenim educació de Catalunya, perquè tenim país"; ha declarat.

El diccionari també recull paraules pròpies andorranes i del seu sistema educatiu. El director de Promoció Cultural i Política Lingüística d'Andorra, Joan Sans, ha celebrat que l'obra "reflecteixi la singularitat del país, que van més enllà de les denominacions", ja que ha explicat per exemple que a Andorra conviuen tres sistemes educatius (el propi, el de l'Estat espanyol i el francès) cosa que suposa una "complexitat terminològica". Sans ha assegurat que el diccionari ajuda a fer del català una llengua "moderna, viva i amb futur".

El president de l'IEC, Salvador Giner, també ha celebrat la publicació del diccionari per la utilitat que tindrà tant entre els professors, els estudiants com la societat en general. A més, ha assegurat que ajudarà a la consciència lingüística dels mestres, que ha dit que "ha estat tradicionalment potentíssima". Ha afegit però que malgrat aquest compromís, l'eina era molt necessària.

Per la seva part, la directora de Política Lingüística del Govern, Yvonne Griley, ha afirmat que l'educació i la llengua són "els dos pilars fonamentals sobre els que s'ha escrit la història" i ha assegurat que d'ells també depèn el futur.

Durant l'acte de presentació, el lingüista Sebastià Serrano ha ofert una conferència a través de la qual ha desgranat la importància de la llengua, la comunicació i l'educació i ha assegurat que de cara al futur, i en el context de canvi actual, el que cal és creativitat. Sobre la llengua, ha destacat que els catalans porten molts anys treballant pel català i ha dit que la situació actual que viu no és culpa d'ella mateixa sinó "de la pròpia gent que no s'acaba de decidir".