La inversió sanitària a Catalunya se situa lleugerament per sota de la mitjana estatal. Així ho revela l'Informe del Sistema Nacional de Salut, Serveis Socials del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre dades del 2013 i que va rebre el vistiplau ministerial el 26 de març passat. Segons aquest document, la Generalitat destina 1.252 euros per habitant en inversió sanitària. Una xifra que es queda per sota de la mitjana estatal (1.255 euros per persona) i molt lluny dels 1.762 euros invertits per censat a Cantàbria.

L'informe ministerial també ofereix una altra xifra que permet observar la factura de les retallades. Entre els anys 2011 i 2012, el descens ordenat per la Generalitat en inversió sanitària es va situar en el -6,3 per cent. La mitjana nacional es va fixar en una retallada del -5,6%. Balears ha estat la comunitat autònoma més dràstica a l'hora de passar les tisores disminuint un 18,3% la inversió sanitària durant el mateix període. En penúltima posició se situa Castella-La Manxa, presidida per María Dolores de Cospedal, amb un descens del 14,8%, quasi quatre punts menys que a les illes.

Aragó, també governada pel PP, només va baixar la despesa sanitària per habitant un 0,4%; Andalusia, un 2,3%; País Basc, un 3,3%; Astúries i Galícia, un 3,8%; Múrcia, Navarra i Canàries entre el 6 i el 8% i Extremadura, Madrid, València i La Rioja amb una retallada entre el 8 i el 9%. Malgrat que el tancament de llits als hospitals catalans, sobretot durant els mesos d'estiu, ha estat una de les queixes més repetides tant d'usuaris com de professionals sanitaris, Catalunya és la comunitat que té més llits per habitant. Segons l'últim informe del Ministeri de Sanitat, Catalunya se situa al capdavant de llits hospitalaris amb 3,3 unitats per cada 1.000 catalans. Una xifra molt superior a la mitjana espanyola, que se situa en 2,3 llits. Andalusia (amb 1,7, Múrcia, Madrid, la Comunitat Valenciana, Castella-La Manxa, Canàries o les Balears amb 2 són les que registren un percentatge més baix).