La meitat de les 1.000 famílies que en els últims 10 anys han demanat consell genètic a l'Institut Català d'Oncologia -ICO- han descobert que tenen un elevat risc de patir càncer de mama o d'ovaris. La commemoració del desè aniversari de la creació de la Unitat de Consell Genètic del centre gironí ha permès posar sota control mig miler de famílies que estan predisposades a patir un càncer a causa de les seves condicions genètiques.

Aquesta unitat té per objectiu identificar, atendre i fer seguiment de les persones i famílies que tenen altes proabilitats de contraure un tumor maligne. Per exemple, una dona pateix càncer de mama. En el 5 o 10 % dels casos, el tumor li vindrà per causes hereditàries, per tant, és molt probable que les altres dones de la seva família també acabin patint del mateix mal.

Per anticipar-se, l'ICO està oferint des de fa deu anys un servei voluntari que consisteix en un estudi genètic als familiars per predir si tenen molts números de patir càncer. D'aquesta manera, la Unitat treballa sobretot amb l'anàlisi del còdi genètic -en concret dels gens BRCA1 i BRCA2. A més, també demanen la col·laboració de la família per elaborar un arbre genealògic que permeti descobrir tots els antecedents possibles per tal de tenir la màxima informació.

En aquesta última dècada s'han visitat unes 2.000 famílies amb risc elevat de patir càncer. Tot i que l'estudi se centra sobretot en els càncers de mama -unes 1.000 famílies estudiades, de les quals s'ha sabut que 500 tenien altes probabilitats-, l'ICO també estudia causes hereditàries dels tumors de còlon o ovaris entre altres.

"Impacte familiar"

El cap de la Unitat, Joan Brunet, va explicar que "si descobrim que una dona és portadora del gen, donem a conèixer una informació que impacta en tota una família". Així, a partir dels 18 anys persones sanes se sotmeten a l'estudi.

Actualment, la Unitat està fent el seguiment a 150 dones a les quals se'ls ha descobert una alta predisposició al càncer de mama. El seguiment consisteix en un programa d'accions preventives: per exemple en el cas del càncer de mama, es fan mamografies i ressonàncies; en el d'ovaris, es fan ecografies i es miren determinats marcadors tumorals. Fins i tot en alguns casos es poden plantejar cirurgies reductores de risc, com ara extirpar la mama o els ovaris abans que aparegui la malaltia.

Sense anar més lluny, el doctor Brunet va explicar que en aquest temps s'han fet 60 cirurgies ?preventives d'ovari i 10 de mama precisament amb aquesta finalitat.

En aquesta dècada la Unitat de Consell Genètic s'ha consolidat com a servei de prevenció dins de l'ICO. Prova d'això és Rosa Riba, una de les primeres pacients de la Unitat que va patir un càncer amb 29 anys. "Amb un servei així tenim la sensació d'estar vigilats i protegits", va remarcar.