El Festival de Cinema de Girona, que aquesta nit finalitza la seva 21a edició, va celebrar ahir la seva tercera jornada amb la projecció del documental Il nous faut regarder. L'Aula Magna de la Casa de Cultura es va omplir d'expectació per veure aquest treball del cineasta nord-català, François Boutonnet, sobre els 70 anys de l'exili català. El documental apropa l'espectador als testimonis d'uns personatges extraordinaris: Jordi i José, dos infants de la Guerra Civil espanyola, de la retirada, dels camps de concentració i de l'exili.

Amb música de Pascal Comelade, el documental s'ha estrenat exactament 70 anys després de la fi de la guerra, un aniversari que molts han oblidat mentre que el cinema compromès de Boutonnet el recupera per tal que la imatge de les llargues cues de persones en la seva marxa pel Pertús no s'escapin de la nostra retina.

Il nous faut regarder és un documental en català i francès d'uns 56 minuts, produït per Kalimago Films. La productora amb seu a Perpinyà, recentment, ha fet realitat el treball de Felip Soler Camp d'Argelers, el qual es podrà veure per Televisió de Catalunya el proper 10 de desembre, i que narra com uns 100.000 republicans catalans van viure -o sobreviure- en el camp de concentració instal·lat a la platja d'aquesta població del Rosselló.

La projecció d'Il nous faut regarder es va emmarcar en l'agermanament que el Festival de Cinema de Girona manté des de fa anys amb el certamen cinematogràfic Rencontres Cinemaginaire d'Argelers, presidit per François Boutonnet. Al llarg d'aquest temps d'aliança, s'han produït intercanvis enriquidors entre tots dos festivals, des de jurats fins a programacions passant per l'organització d'esdeveniments en conjunt.

A més del nombrós públic, a la presentació del documental a Girona van assistir-hi els seus protagonistes així com el director de fotografia, Bernard Arnold, i el mateix François Boutonnet.

El Festival de Cinema de Girona va completar el seu tercer dia amb la projecció d'un programa de curtmetratges catalans que poden optar als Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. Finalment, els cinemes Albèniz Centre van acollir una doble sessió de la retrospectiva que el certamen dedica al cineasta californià, Gregory Nava, amb la projecció de Frida i Mi familia.

El Festival tancarà avui la seva 21a edició amb més curtmetratges "gaudiniables" a la Casa de Cultura i d'altres procedents de Hollywood, als Albèniz. Als mateixos cinemes tindrà lloc l'acte de lliurament dels premis de la Secció Oficial, amb l'actriu Clàudia Bassols, i la projecció de Selena, escrita i dirigida per Gregory Nava.