Les universitats públiques catalanes passaran a compartir les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a partir d'aquesta pròxima setmana per estalviar-se uns 20 milions d'euros, ja que el Consell Executiu del Govern aprovarà aquest dimarts la fusió d'aquest servei.

El secretari general d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, va avançar ahir que "en la pròxima sessió de Govern previsiblement s'anunciarà l'inici del programa de coordinació específic de tot l'àmbit de les TIC de les set universitats".

Aquest és el primer pas del consorci de serveis entre universitats, previst també per a altres àmbits, que estalviarà "una quantitat important" d'uns 20 milions, segons estima la Generalitat a partir d'alguns estudis, encara que aquesta xifra es veurà més concretament una vegada unificat el programa tecnològic.

Castellà va defensar que, a més, el consorci del sistema TIC donarà a les universitats un sistema TIC "més potent" ja que, en revisar-lo, es podran resoldre algunes disfuncions, com la capacitat d'emmagatzematge.

Segons el secretari d'Universitats, aquesta unificació oferirà un "millor servei" que a la vegada serà bo per fer economies d'escala amb els serveis comuns a les set universitats públiques.

"La unificació de l'àmbit de les TIC és el primer pas perquè econòmicament és el més important", va explicar Castellà.

Unificar neteja i seguretat

A més d'aquesta decisió, el secretari d'Universitats i Investigació de la Generaliat va explicar que l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) ha creat una comissió interna per estudiar com gestionar conjuntament serveis com la central de compres de les set universitats, el servei de neteja i el de seguretat globalment.

Encara que és una comissió d'estudi, en anteriors ocasions Castellà ha expressat la seva voluntat que les universitats unifiquin altres serveis a més de l'àrea TIC, sempre posant com a exemple la creació del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), que ha multiplicat el catàleg de serveis, al mateix temps que ha estalviat més de 23 milions anuals.