L'iranià Abbas Kiarostami va sorprendre ahir al Festival de Canes amb l'esplèndida Like someone in love, pel·lícula rodada al Japó, que tanmateix ha dividit profundament la crítica. I és que no tothom ha encaixat bé que el cineasta, guanyador de la Palma d'Or 1997 amb El gust de les cireres, hagi evolucionat el seu estil per compondre una autèntica i cinematogràfica cançó d'amor. De fet, el títol del film l'ha manllevat de l'estàndard de jazz que Bing Crosby va fer famós el 1945 i posteriorment interpretarien figures com Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Chet Baker o, més cap aquí, Bjork. I com passa en aquesta mena de temes musicals, l'important no és la història que explica com els sentiments que s'hi transmeten. En aquest cas, els d'un professor jubilat que ha contractat una noia per passar-hi la nit; aquesta universitària, jove i atractiva, que es paga els estudis venent el cos, i el seu xicot, un gelós mecànic de cotxes. A través dels diàlegs va traspuant la temperatura emocional de cada personatge.

També en competició, la simpàtica En un altre país, del sud-coreà Hong Sangsoo, ha resultat ser tot un regal per a la francesa Isabelle Huppert, que hi interpreta de manera lúdica tres personatges diferents: el d'una actriu cobejada, el d'una esposa adúltera i el d'una dona acabada de divorciar. El fil conductor és una estudiant de cinema que escriu successivament el guió de tres històries en què una estrangera, de nom Anne (Huppert) arriba a un hotel de Mohang, menat per la filla de l'amo i on s'hostatja un director de cinema aficionat a la beguda i faldiller en companyia de la dona embarassada, i coneix un monitor de natació ben servicial. Variacions juganeres de les situacions sentimentals de tots plegats, conformen una comèdia romàntica múrria i força divertida, i una reflexió sobre el cinema.

Per la seva banda, el veteraníssim Alain Resnais va mostrar les seves cartes per guanyar la Palma d'Or amb Encara no heu vist res, densa exploració del vincle entre teatre i cinema, lliurement inspirada en Euridyce i Cher Antoine ou l'Amour raté, de Jean Anouilh. Resnais reuneix una sèrie d'actors que s'interpreten a si mateixos (Mathieu Amalric, Pierre Arditi, ?Sabine Azéma, Anne Consigny, Hippolyte Girardot, Lambert Wilson, Michel Piccoli...) i que representa que al llarg dels anys han participat en diversos muntatges d'una peça anomenada Eurydice, d'un autor teatral anomenat Antoine d'Anthac. Aquest dramaturg els ha convocats arran de la seva mort, perquè mirin l'assaig enregistrat d'un nou muntatge de l'obra a càrrec d'una companyia jove.