L'Associació de Marxants de les Comarques Gironines ha alertat que es troben en una situació "crítica" a causa de la crisi econòmica. En comparació amb el 2008, el volum de negoci que movien els marxants de tot Catalunya s'ha reduït a la meitat, de 650 milions d'euros fins als 300 milions, i els marxants gironins han registrat una caiguda de les vendes d'entre el 40% i el 70% i un canvi substancial en la seva clientela. "El sector no està professionalitzat, se'ns ha marginat i patim l'augment d'impostos municipals", subratlla el president de l'associació, Josep Maria Vergés. Des de l'entitat asseguren que, a partir d'ara, denunciaran tots els mercats de segona mà que no estiguin regulats.

Vergés destaca que un gran nombre dels 470 membres de l'associació pateixen les conseqüències de la crisi. "Si al 2008 o 2009 dèiem que les vendes havien caigut un 50% ara ja podem dir que, en alguns casos, s'arriba al 70%", ha comentat el president de l'entitat.

Segons Vergés, determinats marxants estan "tocant fons".

Sector poc professionalitzat

Admet que "no vam fer la feina quan tocava, no ens hem professionalitzat, no tenim inversió i, des de fa anys, som un sector marginat". Segons Vergés, la disminució del poder adquisitiu a causa de la crisi econòmica ha fet variar substancialment els seus clients. "Si ara fa uns anys teníem molts compradors catalans, ara la gran majoria són immigrants", ressalta. Des de l'associació asseguren que ara fa dos anys van realitzar un estudi del qual es desprèn que ni un 1% de tots els marxants de les comarques gironines tenen datàfons per poder cobrar els clients amb targetes de crèdit.

"Ens hem de formar i professionalitzar, unificar criteris de gestió, aconseguir més inversions i que els ajuntaments potenciïn més els mercats", afirma Vergés.

Segons el president de l'Associació de Marxants, que aplega prop del 70% dels marxants de la demarcació, en els darrers anys han patit un procés de "marginació total" per part dels consistoris conjuntament amb "l'augment desmesurat" dels impostos. "Tothom sap que els mercats aporten dinamisme però estem començant a estar cansats d'intentar tirar endavant", comenta Vergés.

Competència deslleial

A més d'aquesta problemàtica, els marxants denuncien la "competència deslleial" que suposen els mercats de segona mà que han aflorat a les comarques gironines. "No hi ha cap ordenança que els reguli, enganyen tothom i els compradors no tenen cap garantia" apunta el president dels marxants.

Per aquest motiu, tenen previst investigar i denunciar qualsevol mercat de segona mà que no ?estigui regulat. "Els marxants estem en precari total i el nostre objectiu és defensar els interessos dels marxants en aquests ?moments tan difícils", conclou Vergés.