L'estacionalitat del mercat de treball gironí, que concentra la creació d'ocupació en els mesos d'estiu s'ha deixat notar en les estadístiques laborals del setembre. Segons dades de la Seguretat Socail, el nombre de cotitzants va disminuir en 13.458 persones durant el mes de setembre. Pel que fa a l'aur registrat, els serveis públics d'Ocupació van tancar el mes amb 2.568 inscrits més, el que suposa un creixement mensual del 5,23%, el més elevat de totes les demarcaions de l'Estat.

No obstant, l'anàlisi de les dades en una perspectiva temporal més àmplia permet alguns motius d'optimisme. En aquest sentit, el creixement de la desocupació és el menor en un mes de setembre dels últims quatre anys. A més, Girona acumula ja 14 mesos seguits de descensos de l'atur en termes anuals. D'aquesta manera, avui a Girona hi ha 3.630 aturats menys que fa un any i 7.552 cotitzants més inscrits a la Seguretat Social.

La contractació registrada el setembre també creix, tant en termes mensuals com anuals, i la indústria, l'agricutlura i la construcció segueixen amb van tancar el mes amb menys aturats que a l'agost.

En el conjunt de Catalunya i de l'Estat, l'evolució ha estat encara millor. Tot i haver-hi un creixement de l'atur respecte a l'agost (4.196 desocupats més a Catalunya i 19.720 a Espanya), l'afiliació a la Seguretat Social creix. En termes mensuals, s'ha registrat el millor setembre des de l'any 2007. D'aquesta manera, a finals del tercer trimestre, els aturats inscrits a laes Oficines de Treball s'eleva a 575.812 a Catalunya i a 4.447.650 persones en el conjunt de l'Estat.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, va explicar que "a Catalunya ja són quinze els mesos seguits en els quals l'atur baixa (en termes interanuals), cosa que demostra que la tendència no és conjuntural, sinó que té bons fonaments, i tot fa pensar que acabarem l'any amb menys persones a l'atur que el 2013".

Així mateix, va ressaltar "el gran augment" dels contractes indefinits registrats el mes passat (+103,9%), en comparació de l'increment inferior que han registrat els temporals (+37,2 %)".

No tant optimistes es van mostrar els sindicats catalans, per als qui les dades de setembre demostren que el mercat de treball espanyol i català estan lluny de la recuperació.

La UGT va criticar que el Govern hagi aprovat uns pressupostos per al 2015 que "ignoren l'actual situació de desocupació, gran desigualtat i escassa protecció social de la nostra ciutadania", i que redueixen en un 15% la partida destinada a les prestacions per atur.

De la seva banda, CCOO va insistir que l'"escassa creació de llocs de treball" s'està basant "en un model productiu que té la precarietat com a únic factor de competitivitat".

Més en línia amb l'opinió de l'administració es va posicionar la patronal Pimec Girona, per a qui "l'augment de l'atur i la disminució de l'afiliació, respecte a l'agost, és habitual al setembre". Apunten a més que les dades "ens fan pensar que hi ha hagut un punt d'inflexió al mercat de treball i que la situació millorarà poc a poc". Segons la seva opinió, per a consolidar la tendència, cal que les administracions, "portin a terme una política efectiva de reindustrialització, que es fonamenti en augments de competitivitat en el sector a partir de la formació, la disminució dels costos energètics, la simplificació administrativa i la inversió en infraestructures productives".