El recompte de vot estranger, que es farà demà al matí, decidirà definitivament per a qui és el diputat de Girona que balla entre ERC i el PSC a la demarcació. Amb el 100% escrutat, l'escó, de moment, és per als republicans amb una diferència de 197 vots al seu favor, però el correu podria prendre-li. Demà també es farà el recompte de les tres taules que es van impugnar diumenge a la nit a Torroella de Montgrí, Ribes de Freser i Girona. Sembla, però, que el conflicte per aquest escó no acabarà amb aquests recomptes i es podria allargar encara més si els partits no estan d'acord amb la decisió.

En total, a la demarcació de Girona s'han fet 1.191 sol·licituds de vot estranger, que són els que decantaran l'escó cap a una banda o l'altra, tot i que potser no totes les persones que ho van demanar han acabat exercint el seu dret a vot. A les passades eleccions generals de 2008, amb un cens de gironins a l'estranger de prop de 8.000 persones, van acabar votant 2.454 persones per correu. La primera gran diferència, doncs, és la participació per correu entre unes eleccions i les altres, ja que en aquestes eleccions com a molt votaran poc més de 1.000 persones.

En aquell moment, en un context extremadament diferent al d'ara, en què els socialistes van treure molt bons resultats a tot l'Estat -i en especial a Catalunya-, el PSC va obtenir 1.105 vots per correu a Girona dels 2.454 que van votar. I els republicans van registrar 165 vots estrangers. Si aquestes proporcions es repetissin ara, evidentment, el diputat cauria a mans dels socialistes. Però en aquestes eleccions les tendències han estat molt diferents a les del 2008. En primer lloc, el gran vencedor a Girona ha estat CiU i, per tant, probablement també seria el que podria rebre més vots per correu. I en segon, el PSC ha rebut un fort càstig, perdent més de 67.000 vots a la demarcació, de manera que tot apuntaria que no obtindria tants vots de l'estranger aquesta vegada. A això caldria sumar-li el fet que ERC ha perdut electors, però ha mantingut força el cop i que hi ha moltes menys persones inscrites per votar per correu.

Aquests elements, doncs, són els que fan pensar als membres de la coalició independentista que és possible mantenir el diputat. De fet, la cap de llista d'ERC a la demarcació, Teresa Jordà, es mostrava ahir esperançada a poder mantenir-lo i recordava que de moment els vots han atorgat l'escó als independentistes. Jordà va pronosticar que si les tendències de vot que es van donar diumenge a Girona es mantenen en el vot per correu tenen moltes possibilitats de mantenir l'escó.

Per la seva part, el primer secretari del PSC a Girona, Joaquim Nadal, ja va avançar la mateixa nit electoral que es "miraran amb lupa l'escrutini" per tal de poder recuperar el diputat. I es mostraven amb confiança de poder-ho fer gràcies al vot per correu. De fet, mirant els resultats de 2008, aquesta seria la lògica, tenint en comptes els més de 1.000 vots que van rebre els socialistes. En tot cas, demà es desvetllarà la incògnita del correu.

La batalla, però, podria continuar. Malgrat que demà es farà el recompte tant del vot estranger com de les taules impugnades, és molt probable que el partit que es quedi sense el diputat a Girona acabi reclamant un segon escrutini tal com recull la llei electoral. En aquest cas, la decisió final s'allargaria unes dues setmanes més i la incertesa també.